Nordiska banker pressas av bail-in-regler

Nordiska banker kommer att fortsätta pressas av regler om nedskrivningar av bankfordringar vid kris (bail-in) samt av svaga ekonomiska förhållanden, skriver Standard & Poors i en rapport.

”EU-regler som kräver att kreditgivare snarare än skattebetalare bär kostnaden för bankfallissemang kommer troligen att få oss att minska eller ta bort extraordinära statliga stöd från våra kreditbetyg på systemviktiga banker i EU-länderna Sverige, Danmark och Finland”, säger Olivia Fleischmann, kreditanalytiker vid Standard & Poors.

Standard & Poors förväntar sig att liknande regler för nedskrivningar av bankfordringar vid kris kommer att införas för banker i Norge och Island.

Ökade ekonomiska risker kommer samtidigt att vara viktiga teman, särskilt i Norge och Finland, heter det i rapporten.

För norska banker kan de låga oljepriserna komma att påverka fastighetspriserna samt öka företagskonkurserna och arbetslösheten, vilket kan medföra högre kreditförluster för bankerna. Finska banker står å sin sida inför dämpade ekonomiska tillväxtförhållanden, vilket kan medföra högre kostnader och kreditförluster.

”Samtidigt kan negativa räntor i Danmark och Sverige sätta press på bankernas marginaler och förvärra ekonomiska obalanser, även om vi bedömer att bankriskerna i nuläget är stabila i dessa länder”, skriver Standard & Poors.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.