Nordnet: Här är spararnas favoritaktier

Spararnas optimism fortsätter, enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt. Här är de aktier som lockat hittills under månaden.
Nordnet: Här är spararnas favoritaktier - borsen-aktier-analys-700_binary_6970170.jpg

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt syns det på spararnas fond- och aktieval att optimismen fortsätter. Detta trots varningar om att börsen ångar på medan den reala ekonomin drar åt andra hållet.

”Å andra sidan – extremt negativa förväntningar på makrodata som vi har nu ger ju utrymme för positiva överraskningar som ytterligare kan hålla börsen under armarna”, säger hon.

Hittills i maj toppar fastighetsbolaget SBB den svenska köplistan hos Nordnet. Aktien störtdök efter att det uppdagats att bolagets vd Ilija Batljan anhållits för påstått brott mot marknadsmissbrukslagen.

Tvåa på listan kommer Pexip, ett norskt videokonferensbolag som noterades på Oslobörsen i förra veckan. Som Affärsvärlden tidigare har skrivit om var intresset för noteringen stort och nyemissionen övertecknades 20 gånger.

Samtidigt har Swedbank hittat tillbaka som en aktiefavorit bland Nordnets svenska kunder. Även Investor gillas av spararna och Frida Bratt kallar aktien för ”någon av ett basplagg i aktiegarderoben”.

Castellum, som gått mot strömmen och höjt sin utdelning, lockar även till sig spararna och likaså Intrum, vars aktie tagit en hel del stryk.

”Riskviljan hos spararna syns också nordiskt, där Norwegian prenumererar på köptoppen. Det är nu den sjätte mest ägda aktien hos Nordnet och den andra mest handlade sedan årsskiftet. Och det var den aktie som, liksom nu i maj, var den mest köpta aktien under turbulensen i mars”, säger Frida Bratt.

Bland de mest sålda aktierna syns bland annat Latour, Assa och Essity.

Vad gäller fonder blickar spararna nu mot såväl asien som tillväxtfonder. Samtidigt säljer spararna i Östeuropa och kortsäntefonder.

”Det säger något om att spararna känner sig tillräckligt säkra på börsen för att lämna denna, får man förmoda, tillfälliga parkering”, säger Frida Bratt.

Mest köpta aktier hittills i maj (Sverige):

  1. SBB
  2. Pexip
  3. Swedbank
  4. Investor
  5. Millicom

 

Mest köpta aktier hittills i maj (Norden):

  1. Fortum
  2. Sampo
  3. Norwegian
  4. Danske
  5. Pexip

Mest sålda aktier hittills i maj (Sverige):

  1. Latour
  2. Assa Abloy
  3. Essity
  4. G5 Entertainment
  5. Nibe
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco