Norge höjde som väntat styrräntan – ’lämpligt att börja gradvis normalisering’

Norge höjde som väntat styrräntan till 0,25% från 0,00%. Norska centralbanken kommenterar och säger att det med en normaliserande ekonomi inte längre finns behov för nuvarande monetära ackommodation.
Norges Banks chef Øystein Olsen.
Norges Banks chef Øystein Olsen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB/TT
”En normaliserande ekonomi tyder nu på att det är lämpligt att börja en gradvis normalisering av styrräntan”, säger centralbankschefen Øystein Olsen.

Dagens ränteprognos antyder på en gradvis ökning under de kommande åren, och dessa är lite högre än den tidigare föreslagna räntebanan från juni.

”Det ekonomiska uppsvinget kommer troligtvis fortsätta under hösten. Underliggande inflation är låg men ökande aktivitet och löneökningar kommer hjälpa inflationen att stiga uppemot inflationsmålet om 2%”, skriver centralbanken.

Bankkommittén har vägt risker om osäkerheten i pandemins utveckling mot snabbare än väntade ökningar i priser och löner. I detta fall bedömer kommittén att risken för att inflationen blir för hög är begränsad.

Norge, % september, 2021 Konsensus augusti, 2021
Styrränta 0,25 0,25 0,00

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets