Norge lämnar styrräntan oförändrad

Norge lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 4,50%.
Norge lämnar styrräntan oförändrad - Norges Bank rentebeslutning
Centralbankschefen f Ida Wolden Bache. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

”Styrräntan kommer sannolikt att behöva behållas på nuvarande nivå under en tid framöver för att inflationen ska komma tillbaka till målet på 2% inom en rimlig tidshorisont”, säger riksbankschefen Ida Wolden Bache.

Penningpolitiken har en åtstramande effekt och tillväxten i den norska ekonomin är låg. Prisinflationen dämpas men ligger fortfarande klart över målet.

”Företagens kostnader har ökat kraftigt de senaste åren och hög lönetillväxt och kronförsvagningen fram till 2023 kommer att bidra till att hålla inflationen uppe framöver”, skriver centralbanken.

Centralbanken räknar i den nya penningpolitiska rapporten med en räntebana som i stort sett överensstämmer med prognosen i föregående rapport, och att räntebanan ger en rimlig avvägning mellan målen för penningpolitiken.

”Den aktuella prognosen indikerar att styrräntan fortsätter att ligga på 4,5% under perioden fram till hösten för att därefter gradvis sjunka”, skriver banken.

Norge, % mars, 2024 Konsensus januari, 2024
Styrränta 4,50 4,50 4,50

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets