Norge låter räntan ligga – flaggar för höjning i december

Norge lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0,25%
Norge låter räntan ligga – flaggar för höjning i december - norges-bank-affarsvarlden-700-394_binary_6820611.jpg

Därmed ligger räntan kvar på 0,25%. Beslutet var enhälligt. Enligt konsensusdata från Bloomberg väntades också räntan ligga still.

”Baserat på kommitténs nuvarande bedömning av utsikterna och riskbalansen, kommer räntan sannolikt att höjas i december”, säger riksbankschefen Øystein Olsen.

Enligt banken har återöppnandet av samhället lett till ett uppsving i den norska ekonomin och aktiviteten sägs vara högre än innan pandemin. Samtidigt fortsätter den ekonomiska återhämtningen och arbetslösheten faller. De höga elpriserna har lett till en stigande inflation, men den underliggande inflationen sägs ligga under målet på 2%.

”Det finns fortfarande en osäkerhet när det kommer till pandemins utveckling och dess påverkan på Norges ekonomi. Infektionstalen har stigit igen nyligen, men en hög vaccinationsgrad kommer troligtvis att begränsa behovet av nya pandemirestriktioner”, skriver Norges Bank.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.