Norges regering redo att stötta Norwegian

Kravet: att företaget drar in minst 4,5 miljarder norska kronor.
Jacob Schram. Foto: Terje Bendiksby/TT

Norges regering är återigen redo att stödja det hårt utsatta flygbolaget Norwegian, men under vissa villkor.

Bland annat kräver regeringen att företaget drar in minst 4,5 miljarder norska kronor, främst från institutionella och strategiska investerare.

I en kommentar säger näringsminister Iselin Nybø att bolagets planer på att anskaffa 4-5 miljarder norska kronor under den nya omstruktureringsplanen framstår som ”mer robust” än den man sade nej till i oktober.

”Därför ställer vi oss positiva till att bidra”, säger Nybø.

Norwegian presenterade i förra veckan en ny affärsplan som ser bolaget skrota långdistansflyg, reducera skulden till cirka 20 miljarder norska kronor och ta in mellan 4-5 miljarder norska kronor. VD Jacob Schram är tacksam för regeringens beslut att bidra till att hjälpa bolaget.

”På vägnar av alla på Norwegian vill jag rikta ett stort tack till regeringen. Norwegian befinner sig i en mycket krävande situation till följd av pandemin. Ett stöd från staten ökar chanserna betydligt för att vi ska kunna hämta in nytt kapital och komma igenom rekonstruktionsprocessen. Vi har fortfarande ett stort arbete framför oss men stödet från regeringen visar att vi är på rätt väg”, säger Jacob Schram.