Norsk shoppingbakom Edas rekordlyft

När Affärsvärlden för tionde året mäter tillväxten i Sverige tar Norrland storslam. Med ett undantag: andraplatsen. Den rekordartade tillväxten i värmländska Eda är en rolig Norgehistoria för kommuninvånarna. Men butiksinnehavarna på Storgatan kan hålla sig för skratt.

– Se hur öde det är här, säger Peter Bergman som står vid kassan i sin färg- och lamphandel och tittar ut på det 200 meter långa shoppingstråket på Storgatan i Charlottenberg, centralorten i Eda.

– Och nu blir det snart ännu sämre, när de öppnar fler butiker runt om köpcentrumet.

Sedan oktober 2006, när Charlottenbergs shoppingcenter öppnades av den norske magnaten Olav Thon är det inte många norrmän som handlar hos Peter Bergman och de övriga tretton butiksinnehavarna i det forna shoppingparadiset på Storgatan.

– Det är bara två veckor på året, vid jul och vid påsk, som norrmännen kommer hit. Då svämmar det över där borta, säger Peter Bergman.

Femhundra meter västerut tar Marit Nyland Jensen en cigarett ur sitt nyinköpta paket vid entrén till shoppingcentrumet, för att fira att månadens Sverigeshopping är avklarad.

– Vi åker hit en gång i månaden, tre timmars resa enkel väg. Bussen kostar 200 (norska) kronor, men då får man ett gåvokort på 50 kronor. Det är mest för cigaretterna jag åker, men så blir det lite annat också, säger Marit Nyland Jensen och tittar ned i kundvagnen: toapapper och andra förbrukningsvaror från Överskottsbolaget, ett par kassar mat och ett flak Coca-Cola.

– Och så har vi köpt lite vin, säger väninnan Lillemor Wählier som gör resan mycket för sin dotters skull.

– Hon är vegetarian, och utbudet av sojaprodukter är så mycket bättre här än i Norge.

Under 2007 hade shoppingcentrumet 2,3 miljoner besökare. Av tio kunder är åtta norrmän. Det är framför allt tre varugrupper som lockar dem över gränsen:

Mat. Fläskkött, till exempel, är hälften så dyrt här som i Norge. Norrmännen fyller sina vagnar, och verkar inte bry sig om att Coop-ägda Maxi Mat i centret har den dyraste matkassen i Värmland.

Cigaretter och övriga tobaksvaror. Ett paket är mer än 20 kronor billigare i Eda än på andra sidan gränsen.

Och så det stora dragplåstret, alkoholen, som är 33 procent billigare än i Norge. Inte så konstigt alltså, att det grundlades ett massivt motstånd hos handlarna på Storgatan när det bestämdes att ”Polet” som norrmännen kallar Systembolaget, skulle flyttas från deras gata till centrumet.

Inne i shoppingcentrumet är ungefär hälften av de 52 butikerna norska: bokhandeln Notabene, Dressmann och Euro Sko för att nämna några. Övriga butiker är de man brukar se i vanliga svenska shoppingcentrum, som H&M och Skopunkten. Vid ett bord på restaurangtorget sitter Edas kommunchef Bosse Nilsson och näringslivschefen Margareta Bergman med sin lunchfavorit, räksallad.

– Vi bygger upp vårt samhälle utifrån vad norrmännen vill ha, säger han.

Helt logiskt, menar han och drar en linje med pekfingret på en karta.

– Inom femton mils radie har vi Karlstad med 100 000 invånare, men om vi tar med Oslo och hela den norska sidan har vi två miljoner invånare. Då är det klart att det är Oslo som är mest intressant.

Så när Olav Thons köpcenter nu fått hit norrmännen gäller det att få dem att stanna så länge som möjligt. En populär attraktion är Zoologiska parken. I Norge är det nämligen förbjudet att hålla ”slanger”, ormar, fångna. En annan stor satsning är den golfby med 600 lägenheter som byggs i utkanten av Charlottenberg, med finansiärer som tidigare SAS-chefen Jan Carlzon och RNB-vd:n Mikael Solberg.

Finns det något som kan hota tillväxten i Eda? Nej, det tror varken Bosse Nilsson eller Margareta Bergman.

– Det enda som kan hända är att de norska politikerna släpper in utländsk konkurrens i livsmedelsektorn, det skulle få ned deras höga matpriser. De har ju ett subventionerat jordbruk i dag. Men det är inte troligt, säger Bosse Nilsson.

Och konkurrensen från andra gränshandelscentrum: Töcksfors (Årjäng) och Nordby (Strömstad) som även de ägs av Olav Thon, är han inte heller orolig för.

– Nej, det är ingen dragkamp om norrmännen, eftersom de som bor norr om Oslo har närmast hit.

Fast det är inte bara norrmännen som höjer stämningen hos Edaborna, vill Bosse Nilsson betona. Även den offentliga ekonomin är i gott skick.

– Vi håller i plånboken här i kommunen. Till exempel har vi ingen badhall, fast det ska vi nog bygga nu. Och i stället för att kommunen driver idrottsanläggningar så ger vi bidrag till föreningar som får i uppdrag att sköta dem med ideella insatser.

Den region som klättrat flest platser i Affärsvärldens tillväxtliga 2005-2007 är inte stor. Det bor 8 700 personer i Eda. Av dem är ungefär 100 arbetslösa. Arbetslösheten är rekordlåg, en procent.

– Och vi har inga köer till barnomsorgen, och våra skolor är nybyggda eller nyrenoverade. Och vi har bara 15 miljoner i lån, säger Bosse Nilsson.

Så det verkar vara ett trevligt jobb att vara kommunchef i Eda. Fast det finns en sak som borde tynga Bosse Nilsson. I Svenskt Näringslivs senaste mätning av företagsklimatet i svenska kommuner ligger Eda på allra sista plats.

– Jo, det är så konstigt med tanke på den fantastiska tillväxten vi har, säger Bosse Nilsson som verkar säker på att en stor del av missnöjet beror på flytten av Systembolaget.

Och Bosse Nilsson är själv faktiskt rätt kritisk till en del företagare i kommunen, säger han.

– Hade de haft en aktiv förening hade de kunnat locka kunder till Storgatan, men för det krävs idéer och aktiviteter.

Näringslivschefen instämmer.

– Ja, och kommunen ville bygga en mysig gågata där, men det motsatte sig affärsinnehavarna.

Möjligen beror en del av kritiken mot shoppingcentret på att det är ett norskt företag som är den stora vinnaren på tillväxten, tror de båda kommunala cheferna. Själva tycker de inte att det spelar någon roll.

– Det kan verka lite konstigt att det är en norrman som äger alla de tre stora shoppingcentren här vid gränsen. Men det är det bästa, Olav Thon har sett potentialen och vågar satsa. Han har egna pengar och är inte beroende av att låna.

Så Bosse Nilsson säger sig vara nöjd med det där telefonsamtalet för fyra år sedan.

– Jag ringde Olav Thon och föreslog att han skulle köpa marken här för 12,5 miljoner och öppna ett shoppingcenter. Det var en ren chansning. Men affären var klar på två timmar.

Men när Affärsvärldens reporter lite senare träffar Helene Rödseth, som är chef för galleriorna i Charlottenberg och Töcksfors, ger hon en annan bild av hur det gick till när staden valdes ut av Olav Thon Gruppen.

– Det har varit vår strategi att öppna centrum på en rad gränsområden, i närheten av stora vägar och vi började titta på Charlottenberg 2004.

Under 2007 omsatte Charlottenbergs shoppingcenter 957 norska miljoner kronor, i år räknar Helene Rödseth med 1,1 miljarder.

Snart blir det fler intäktskällor för den norska koncernen. I juni öppnar Thon Hotell Charlottenberg med 200 bäddar i närheten av shoppingcentret. Dessutom äger Olav Thon Gruppen gott om mark och fastigheter runt om i kommun, inte minst precis vid centrumet. Här planerar man att öppna fler butiker, kanske med inriktning på sällanköpsvaror – precis det som irriterar Peter Bergman på Storgatan.

Fast det är tveksamt om han eller någon av de andra handlarna kommer att orka motarbeta utbyggnaden. För ett och ett halvt år sedan var det dramatiska rubriker i lokalmedia: ”Nu dör Storgatan”. Av detta engagemang återstår bara en blågul dekal med texten ”Vi stannar i centrum!” i några skyltfönster.

I stället upprörs en del av kommuninvånarna över en ny tjänst riktad mot norrmännen. Norska sopor ska fraktas över till Eda och förbrännas i en ny anläggning, med Nordic Paper som huvudägare. Affären har kritiserats av Edaborna för att utgöra en miljörisk. Ärendet har gått upp ända till regeringen.

Där har hanteringen godkänts. Från årsskiftet 2009/2010 kommer 80 000 ton sopor årligen att hanteras i Eda, och eventuellt även ge fjärrvärme åt Edas kommuninvånare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets