BNP
Norska DNB sänker utsikterna för Sveriges BNP
DNB noterar att asylinvandringen lyfter de offentliga investeringarna och privatkonsumtionen, men att effekterna på längre sikt är en ökad strukturell arbetslöshet och ett behov för finanspolitisk åtstramning.
Arbetslösheten väntas sjunka till 6,8 procent under året, från 7,4 procent föregående år.
“Hushållens efterfrågan och byggsektorn driver fortfarande tillväxten med stöd av låga räntor. Exporten föll under första halvåret 2016 och kommer att var fortsatt svag med en starkare krona och svag tillväxt utomlands. Företagens investeringar dämpas”, resonerar DNB.
Gällande Riksbanken förväntar sig inte DNB några ytterligare lättnader under innevarande penningpolitiska cykel, men affärsbanken ser heller ingen räntehöjning i närtid.
“Kronan är svagare efter Brexit vilket gör Riksbanken mindre oroad över den importerade inflationen. Det kommer ta tid att höja styrräntan med en väldigt expansiv penningpolitik utomlands”, konkluderar DNB.
nullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.