Norska kronan stärks
Centralbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad och sänkte dessutom sina långsiktiga prognoser för styrräntan, men signalerade även att räntan väntas höjas senare i år. Dollarn försvagades efter beskedet och deprecieringen har fortsatt successivt under torsdagen.
SEB och Handelsbanken bedömer att Fed banar vägen för en december-höjning. Danske Bank anser att Fed-uttalandet visserligen var ganska hökaktigt, men att ordförande Janet Yellen var mer duvaktig under sin presskonferens efter beskedet.
“Fram till att marknaden ser bevis på en fortsatt tillväxt i den amerikanska ekonomin kommer tvivlen kring en räntehöjning i december att kvarstå, och den dynamiken kan tynga dollarn tills vidare”, resonerar Boris Schlossberg vid BK Asset Management.
Den norska kronan stärktes rejält under förmiddagen och handlas vid den starkaste nivån sedan augusti förra året mot såväl den svenska kronan som euron, i spåren av det penningpolitiska beskedet från Norges Bank.
Centralbanken beslutade som väntat att lämna styrräntan oförändrad vid 0,5 procent men samtidigt slopade Norges Bank sitt tidigare budskap om att styrräntan kan komma att sänkas i år. Istället kommunicerade man att den sannolikt kommer att vara oförändrad den närmaste tiden.
“Beslutet att lämna styrräntan oförändrad var väntat och den stora frågan var i vilken utsträckning Norges Bank skulle signalera ytterligare sänkningar. Det gjorde den inte”, kommenterade Nordea.
Från statistikfronten så sjönk försäljningen av befintliga hus i USA oväntat för den andra månaden i rad i augusti, med 0,9 procent till 5,33 miljoner hus i årstakt. Väntat var istället en uppgång till 5,45 miljoner hus.
Utfallet är “något överraskande givet att jobbskapandet i den bredare ekonomin fortsätter”, kommenterade Lawrence Yun, chefsekonom vid Realtors enligt Bloomberg News.
Ledande indikatorer i USA var ned 0,2 procent under augusti mot månaden innan, mot en väntat oförändrad nivå.
I positivare dager inkom veckostatistiken över antalet nya arbetssökande. Utfallet om 252.000 var en bra bit under analytikernas förväntningar och tillika den 81:e veckan i rad under 300.000.
Yenen stärktes under morgonen men har därefter försvagats successivt. Japans regering höll i morse ett möte med landets finansmyndigheter för att diskutera de globala finansmarknaderna och sannolikt för att försöka stävja yenstyrkan. En japansk regeringsföreträdare sade att man kommer att vidta nödvändiga åtgärder om spekulativa rörelser sker i handeln av yenen.
ECB:s erbjudande om riktade långfristiga lån till affärsbankerna, TLTRO II, tecknades till 45 miljarder euro enligt besked på förmiddagen. Analytiker hade endast räknat med en nivå om 23 miljarder euro.
ECB uppgav vidare i sin senaste ekonomiska rapport att EMU:s ekonomi visar motståndskraft mot den fortsatta ekonomiska och politiska osäkerheten, även om riskerna fortsatt är på nedsidan.
Storbritanniens industriproduktionsindex, från CBI, steg i september till +22, från +11 månaden innan. Balansen för orderingången var dock oförändrade -5 under månaden.
Bank of England uppgav i en rapport att utsikterna för landets finansiella stabilitet är fortsatt utmanande, där man står inför en period av osäkerhet och justeringar. Vidare anser man att riskerna för den globala ekonomin är på höga nivåer.
Under morgondagen presenteras preliminära inköpschefsindex för tillverkningssektorn från Japan, Frankrike, Tyskland, EMU och USA.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.