Norska oljemiljardärens hemliga liv på slottet i Sörmland

Efter skatteflykten har den norske miljardären Kjell Inge Røkke hittat nya jaktmarker – i Sörmland. På barockslottet Ericsberg utanför Katrineholm jagar Aker-ägaren återkommande tillsammans med andra höjdare i den norska finanseliten. "Jag trivs i Sverige", säger Røkke till Dagens Næringsliv.
Norska oljemiljardärens hemliga liv på slottet i Sörmland - slott-rokke
Foto: Pressbild och TT

“Kanske flyttar jag till Sverige”, sa den norske Ferd-miljardären Johan H. Andresen nyligen i en intervju med Affärsvärlden.

Andresen på Afv:s omslag, #50 2023.

Uttalandet “väckte uppståndelse” i hemlandet. Det är i alla fall med de orden Dagens Næringsliv väljer att beskriva det i en artikel om en annan norsk miljardär som fått mersmak för Sverige: Kjell Inge Røkke.

Flydde till Schweiz – och Sverige?

Det var med ett brev till aktieägarna i Aker som fiske- och oljemagnaten för ett och ett halv år sedan avslöjade sina flyttplaner. För att undvika förmögenhetsskatt lämnade Røkke Norge för Lugano i Schweiz.

Sedan flytten har hans privatplan landat fyra gånger i Lugano, tio gånger i närliggande Milano, men hela 30 gångar på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Det skriver den norska affärstidningen Dagens Næringsliv i en kartläggning.

Därifrån har han bara 40 minuters bilresa till Ericsberg slott, som är ett fideikommiss inom den friherrliga ätten Bonde. Här, vid ett av Sveriges bäst bevarade barockslott, tillbringar Kjell Inge Røkke delar av året efter skatteflykten från Norge.

“Det viktiga för mig när jag underhåller vänner som är intresserade av jakt är inte om de är på ett slott eller i en stenhydda. Visst är det trevligt att bo på ett slott, men det absolut viktigaste är jakten och det är jakten på Ericsberg”, säger han Dagens Næringsliv.

Ericsberg marknadsför sin jakt. Här en hjort som hamnat på pressbild.

Överväger inte svensk permanentflytt

Bland vännerna jaktlag som tillbringat tid på Ericsberg finns Mads Syversen, VD på investmentbanken Arctic Securities, Øyvind Eriksen, VD på Aker, och så nämnda Ferd-ägaren Johan H. Andresen.

Till skillnad från Andresen överväger dock inte Kjell Inge Røkke någon permanent flytt till Sverige.

“Nej, det gör jag inte, men jag är inte heller lika mycket norsk som jag var. Jag trivs i Sverige, och bor i Schweiz”, säger han till tidningen.

Utöver slottsjakten i Sörmland jagar Røkke gärna i Jämtland, nära gränsen till Trøndelag.

“Det är mer naturligt för mig att köpa eller hyra jaktmarker i Sverige efter att jag flyttat till Schweiz”, säger Røkke.

I Norge får han numera inte vistas mer än 61 dagar per år. Annars blir han skatteskyldig i landet.

Kjell Inge Røkke äger 68% av Aker, en post värd 34 mdr norska kronor.

Läs också Affärsvärldens reportage: Här är miljardärerna som flyr Norge: “Rik har blivit ett skällsord”

Lista: Norges alla dollarmiljardärer

# Norges dollarmiljardärer Förmögenhet, mdr US-dollar
1 Ivar Tollefsen 7,7
2 Andreas Halvorsen 5,9
3 Kjell Inge Røkke 5,1
4 Odd Reitan med familj 4,5
5 Gustav Magnar Witzøe 2,7
6 Stein Erik Hagen 2,1
7 Caroline Hagen Kjos 1,9
8 Alexandra Andresen* 1,5
9 Katharina Andresen* 1,5
10 Torstein Hagen 1,4
11 Johan Johannson 1,0
12 Petter Stordalen med familj 1,0
Källa: Forbes/Affärsvärldens årliga lista över Nordens rikaste 2023.
*Johan H. Andresen har skrivit över stora delar av sin förmögenhet på döttrarna.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.