Rika norrmän flyr till Schweiz – vill undvika förmögenhetsskatt

Fler än 30 av Norges rikaste personer har nyligen flyttat till Schweiz och andra länder efter en höjning av förmögenhetsskatten. Bland dem finns en av landets mest förmögne: fiske- och oljemagnaten Kjell Inge Røkke.
Rika norrmän flyr till Schweiz – vill undvika förmögenhetsskatt - rika-norrman-schweiz
Från en bergskedja till en annan för norska rikingar, som Kjell Inge Røkke. Foto: TT

Det handlar om en historisk exodus. Fler norska miljardärer och miljonärer flyttade utomlands under 2022 än sammanlagt under 13 år dessförinnan, enligt Dagens Naeringsliv. Det innebär att totalt 28,8 miljarder norska kronor lämnat landet och att nära 550 miljoner går förlorade i skatteintäkter för norska staten (att döma av de skatteintäkter gruppen genererade 2021).

Det mest illustra namnet lämnade Norge i september: fiske- och oljemagnaten Kjell Inge Røkke, 63 år. Före flytten var han landets mest förmögne person, med 17,8 miljarder i tillgångar och en skatteinbetalning ifjol på 181 miljoner norska kronor. Han valde att ta familjen och kapitalet till Lugano i Schweiz, där man förvisso har en förmögenhetsskatt, men där rika inflyttande kan göra fördelaktiga överenskommelser med myndigheterna och slippa skatt helt under många år.

Kjell Inge Røkke
Glad i Lugano. Kjell Inge Røkke tar med sig 18 miljarder NOK till Schweiz.

Från en bergskedja till en annan

Røkke har lockat andra i miljardärsklubben till just Lugano, som kallas ”Europas El Salvador” eftersom staden och det lilla centralamerikanska landet samarbetar kring kryptovalutor. Men även Luzern, där ”dagismiljardärerna” Hans Jacob och Randi Lauvland valt att slå sig ner, är en populär destination för rika norrmän. Bredvid länder som Kanada, Italien och Cypern.

Imorgon lördag blir krypto-entreprenören Fredrik Haga näste man att fly sitt hemland på skattegrunder. Den 31-årige medgrundaren till en miljard dollar-företaget Dune anmäler då officiellt sin flytt till Zug i Schweiz, med motiveringen att han är tvungen att välja mellan Norge och framgång för sitt företag.

Haga har uttalat sig mycket kritiskt mot den norska skatten, och även andra entreprenörer känner sig särskilt klämda av systemet. Att de tvingas betala skatt på orealiserade värden har tvingat fram utdelningar och aktieförsäljningar enbart i syfte att betala skatt – extra oattraktivt för företag som växer men inte gör vinst.

Regeringen viker inte ner sig

Företrädare för näringslivet är därför oroliga för att fler företagare kommer att hoppa på flytt-tåget och att landets konkurrenskraft är i fara. Norge är ett av få länder i Europa som tar ut en förmögenhetsskatt, efter att Frankrike tog bort sin 2018. Den norska skatten tas ut på nettoförmögenheter över 1,7 miljoner NOK, med 1,1% för de rikaste.

Förmögenhetsskatten utgör en politisk demarkationslinje mellan landets höger och vänster. Högern vill slopa den, medan Jonas Gahr Støres mitten-vänster-regering istället höjt nivån, samtidigt som man höjt skatten på utdelning och tagit bort tidigare möjligheter att reducera den tillgångsmassa som beskattas. Vilket kan ha inneburit att den effektiva skatten dubblades för vissa under 2022, enligt Dagens Naeringsliv.

Hittills har regeringen inte backat av motståndet från näringslivet utan vidhåller att de rikaste ska hjälpa till att upprätthålla landets generösa välfärdsstat. För att avskräcka fortsatt utflyttning ska man till och med lägga till en exit-skatt.

Men alla lämnar inte skutan, noterar Financial Times. Nicolai Tangen, en tidigare hedgefondförvaltare som leder Norges statliga förmögenhetsfond, har sagt att han ”med nöje” betalar skatt, att det han får tillbaka är värt pengarna, trots att hans skatt var 60 miljoner norska kronor högre än den lön han hade när han flyttade hem från London.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.