Norwegian stämmer norska staten för att slippa klimatavgifter

Flygbolaget Norwegian stämmer den norska staten för att slippa betala klimatavgifter på 400 miljoner norska kronor, rapporterar E24.
Norwegian-plan.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Avgiften har tilldelats bolaget för att inte ha levererat på sina klimatkvoter för 2020 och 2021.

Enligt Norwegian bör man slippa avgiften då man genomgick en omstrukturering under de åren. Att då ändå tvingas att behöva betala summan skulle vara ett straff utan skuld, vilket innebär ett brott mot Europakonventionen, menar bolaget.

Norska staten delar inte denna bild.

”Vi vidhåller det norska miljöverkets beslut att Norwegian Air Shuttle ska betala en avgift för utebliven leverans av klimatkvoter. Det faktum att Norwegian Air Shuttle omstrukturerades 2020 och 2021 befriar dem inte från denna skyldighet”, sade klimat- och miljöminister Espen Barth Eide i ett uttalande i december.

Norwegian har tidigare satt av bara 15 miljoner kronor för avgiften, vilket framgår av senaste delårsrapporten. Bolaget hade räknat med att dess överklagan skulle ge bifall, men så blev alltså inte fallet. Nästa rapport släpps den 16 februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.