Notiser

Carnegies heta tips

Sveriges bästa analysfirma, Carnegie, har följande favoritaktier: Hennes & Mauritz, Holmen och Tele 2. Samtliga dessa aktier finns nämligen med på firmans heta lista, som går under namnet “Top Picks”. Alla tre aktier har riktkurser som ligger 20 procent över dagens kurser.

Tror på telebud

Investmentbolaget Geveko har köpt på sig aktier i Europolitan. 130 000 aktier är inköpta under förra månaden. Kanske hoppas investmentbolaget på att det blir ett bud på bolaget. Vodafone äger ju sedan länge 73 procent av aktierna och förr eller senare lär bolaget köpas upp. Aktien är dessutom ganska billig med ett p/e-tal på 11 på årets vinst. Ett varningsfinger bör dock höjas för dem som tror på bud på kort sikt. Styrelseordföranden Ulf J Johansson har sålt en femtedel av sitt innehav under hösten.

Aj då, Neonet

Inför börsintroduktionen hösten 2000 ställde Neonet i utsikt att dess egenutvecklade nätverk för institutionell aktiehandel skulle täcka in 80 procent av världens totala börsvärde under 2003, inklusive New York-börsen. Bolaget verkar inte riktigt orka hålla tempot uppe. Ledningen flaggar i delårsrapporten för att målet sannolikt nås först 2004. Takten i produktutvecklingen minskar när bolaget ska spara kostnader och förbättra kassaflödet. Efter nio månader i år redovisar Neonet en förlust på 22,8 miljoner kronor mot en vinst i fjol på 7,5 miljoner kronor.

Offer för Ericsson

Svårigheterna för Ericssons underleverantörer blir allt mer påtagliga. Till dem som drabbats hör handelsföretaget Elektronikgruppen. I delårsbokslutet gör bolaget en lagernedskrivning med 20 miljoner kronor. Till största delen lär det röra sig komponenter inköpta i slutet av 2000 och avsedda för Ericssons fasta nät. Därmed steg förlusten i Elektronikgruppen till 34 miljoner kronor efter tre kvartal, att jämföra med en vinst på 39 miljoner i fjol. Aktiekursen har fallit med nästan 60 procent i år till drygt 30 kronor.

Ticket: ny prognos

Resebranschen har inte tagit fart under hösten. Ticket lyckades bara öka försäljningen med 2 procent under tredje kvartalet, trots att siffrorna jämförs med terrorkvartalet förra året och att bolaget dessutom har tagit marknadsandelar. Affärsvärlden sänker därför prognosen får helåret till en förlust på 3 miljoner kronor. Nästa år räknar vi med en vinst på 33 miljoner kronor.

Höjd skatt för Atle

Uppköpsbudet på Atle 2001 får oanade konsekvenser. I ett färskt omprövningsbeslut i skattenämnden används budet för 1,5 år sedan på 153 kronor per aktie som argument för att höja bolagets värde, något som i sin tur ökar på den schabloniserade investmentbolagsskatten.

Atle, och de nuvarande huvudägarna Ratos och 3i, sätter sig naturligtvis på tvären. Beskedet höjer taxeringen för inkomståret 2000 med 110 miljoner kronor.

ÅF: ny prognos

Sweco-vd:n Wigon Thuresson vet inte om han ska skratta för fjolårets misslyckade förvärv av Ångpanneföreningen för 185 kronor per B-aktie eller gråta för att Sweco fortfarande är ägare till 13 procent av kapitalet. Ångpanneföreningen gjorde nämligen ett uselt tredje kvartal. Förlusten blev 37 Mkr före skatt och sedan budet föll har aktien backat från 147,50 till 93 kronor. Affärsvärlden sänker årets prognos för bolaget med en tredjedel till ett resultat före skatt på minus 30 Mkr. Även Sweco är långt ifrån guldåren 2000 och 2001. Vinstprognosen på 110 Mkr för i år behåller vi ändå.

Lägre börsvinster

Enligt SME:s aggregerade prognos för de 50 största börsbolagen kommer årets bolagsvinster att stiga med endast 2 procent – jämfört med förra året. Årets vinstprognoser har hittills justerats ned med 10 procent sedan niomånadersrapporterna började strömma in. Hälften av de bolag som hittills rapporterat har dock kommit in högre än aktieanalytikernas genomsnittsprognoser. Det senaste året har vinstprognoserna för 2003 justerats ned med nästan 30 procent. Nu väntas vinsterna för nästa år öka med 37 procent. Hur det blir med den saken återstår att se.

Kallt i Gambro

Trots många ljusglimtar i Gambros delårsrapport är aktien kall. Det beror på att bolaget enligt det amerikanska justitiedepartementet är ålagt att tillhandahålla information om bolagets dialysverksamhet. Gambros arbete att förse myndigheterna med dokumentation kostar aktieägarna 100 miljoner kronor om året. Som tack för hjälpen riskerar bolaget i slutändan att åka på en rejäl stämning. Gambro handlas därför med rabatt. Tills det står klart vartåt det lutar kommer Gambro att förbli iskall.

Kyligt för rederier

Oljetankerbranschen är nu åter så kall som den oftast är. Frakthaussen för två år sedan är ett minne blott. Stenasfärens tankerrederi Concordia tror att förlusten blir 150 miljoner kronor, mer än vad som tidigare aviserats. Rederiets största fartyg drog under årets första nio månader in i snitt 6 800 dollar per dag, långt under täckningsbidraget och mindre än en fjärdedel av de intäkter som rederiet hade i fjol. Något ljus i oljemörkret kan inte skönjas. Fraktprisuppgången som skett nu under oktober bedöms i branschen som högst tillfällig när oljebolag i väst bygger upp sina lager inför en väntad Mellanösternkonflikt.

Heja, Gorthon

Skogstransportrederiet Gorthon ser ut att stäva mot ett första riktigt vinstår på länge.

Vinsten före skatt i år blir cirka 50 miljoner kronor. I fjol gjorde bolaget en förlust. Hälften av vinsten förklaras av valutaeffekter och billigare bemanningskostnader (12 Mkr). Affärsvärlden tror att vinstnivån för en gångs skull kan vara uthållig och lyfter prognosen för i år till en vinst på 50 miljoner kronor.

Biocare: Dyr aktie

Trots att Nobel Biocare har fallit handlöst sedan bolaget blev schweiziskt är aktien dyr, anser Affärsvärlden. Men medicinteknikbolagets fina kvartalsrapport fick aktien att lyfta. Omsättningen ökade med 12 procent trots att bolaget genomgått ett stort förändringsarbete i produktportföljen. Enligt bolagets vd Heliana Canepa har Nobel Biocare nu en marknadsandel på 33 procent. Även resultatet stärktes avsevärt. Vinsten per aktie steg med 40 procent till 8,74 kronor. Det fick UBS Warburg, Goldman Sachs och Morgan Stanley att uppdatera sina positiva analyser.

Ner för Fagerhult

Flertalet byggberoende bolag känner av snålblåsten från lägre efterfrågan. De tekniska konsulterna och badrumstillverkaren Svedbergs har redovisat sämre resultat. Nu senast var det dags för det stabila armaturföretaget Fagerhults. Omsättningen ökade men resultatet minskade och förväntas bli några miljoner sämre än fjolårets 138 miljoner kr. Affärsvärlden sänker helårsprognosen från 140 till 130 miljoner kr.

Sänkt för Intentia

Intentia hade svårt att hålla tätt i sin niomånadersrapport. Att det sipprar pengar ur affärssystemrörelsen var ingen överraskning. Däremot var hålen i konsultverksamheten betydligt större än vad som väntades. Affärsvärlden sänker därför årets resultatprognos före skatt till minus 70 Mkr. Läcka nummer två var själva rapporten som nyhetsbyrån Reuters kunde läsa en god stund före andra intressenter på börsen.

Tele2 rosar börsen

Teleoperatören Tele 2 slog ännu en gång aktiemarknadens förväntningar. Resultat för tredje kvartalet var klart bättre än väntat och i stort alla marknader ute i Europa går minst jämt upp före avskrivningar. Trots en uppgång på 50 procent på mindre än en månad menar Affärsvärlden att aktien fortfarande är köpvärd. Börsvärdet på 28 miljarder kronor kan motiveras bara med den svenska telerörelsen. Den snabbt växande verksamheten utanför Sverige bör kunna visa vinst nästa år och kommer med dagens kurs, ca 200 kronor, som bonus.

Danskt Teliadrama

Telia redovisade en brakförlust för tredje kvartalet på nästan 11 miljarder kronor. Rörelsen gick med ett plus på 4,3 miljarder, men sedan har nästan hela värdet på International Carrier och den danska verksamheten skrivits av. Rapporten drev upp kursen men de stora avskrivningarna skapar ändå ovisshet. Värdet på det danska nätet har Telia satt till nära noll, vilket borde betyda att ledningen antingen ser en affär med TDC närma sig, eller att bolaget drar sig ur Danmark.

Skön svacka 1

Volvochefen Leif Johansson och Bong Ljungdahls vd Lennart Pihl finner båda ljuspunkter i den sämre konjunkturen. Det ger utrymme att i lugn och ro anpassa kapaciteten. Volvo uppger att bolagets omstrukturering i Nordamerika fortsätter som planerat. En lastbilsfabrik stängs och verksamheten flyttas. Samtidigt sker ett modellbyte till den nya VN-serien. Tidpunkten är lämplig eftersom kapacitetsutnyttjandet kommer att vara lågt de närmaste kvartalen, hävdar Volvo.

Skön svacka 2

Bong Ljungdahl kan rationalisera ostört. Antalet fabriker minskar från 12 till 10. “I det svaga konjunkturläge som råder har vi extra kapacitet och därmed påverkas inte vår leveransservice under omställningarna. Produktionsrationaliseringar i högkonjunktur är svårare att genomföra”, säger vd Lennart Pihl.

Tungt i USA…

Orderingången på varaktiga varor föll i september med 5,9 procent i USA. Det är en rysare eftersom förväntningarna låg på en måttlig nedgång på 1,6 procent. Och det är värre än så. Siffrorna rensas inte för inflation och med sjunkande priser inom många industrisektorer så är det troligt att fallet varit ännu större mätt i antal enheter.

…men inte hemma

Enligt Handelns utredningsinstitut steg detaljhandelsförsäljningen med 5,6 procent i september. Bäst gick det för bokhandel och bilförsäljning som ökade med 20,4 respektive 16,7 procent. Sämst gick det för guldsmedshandeln (-6,4 procent).

Listjusteringar

Active byter lista

Active Capital gör ett listbyte från Nya Marknaden till O-listan. I början på året samlade Wilh. Sonesson icke-kärnverksamheter i bolaget Active Capital. Active Capital noterades på Nya Marknaden 22 juli och dessförinnan hade styrelsen beslutat att ansöka om notering på O-listan vilket nu har godkänts.

Avesta avnoteras

AvestaPolarits styrelse har beslutat att stålverksbolaget ska ansöka om avnotering från både Stockholmsbörsen och börsen i Helsingfors. Enligt bolagets niomånadersrapport uppgick Finländska Outokumpus andel av bolaget 99,8 procent den 11 oktober. AvestaPolaroit beräknar att avnoteringsprocessen avslutas någon gång i slutet av året eller så snart alla utestående aktier förvärvats av Outokumpu.

Hej då, Cellpoint

Den 31 oktober är sista dag att handla i telekommunikationsbolaget Cellpoints aktie på börsens O-lista. När Cellpoint inte publicerade bokslutsrapporten i tid, utan en och en halv månad försenad, beslutade Stockholmsbörsen att avnotera bolaget. Cellpoint har varit placerade på O-listans observationsavdelning sedan mars i år med anledning av osäkerhet om företagets ekonomiska ställning.

Rättelse

Kittlande fel

Riskkapitalbolaget H&B Advisors har inte köpts Health Cap som en bildtext i senaste numret påstod. Även om tanken “är kittlande” som H&Bs vd Lars Gatenbeck uttrycker det. Däremot har de båda bolagen gjort affärer mellan sina portföljer. Dessutom så smög det sig in ett fel i tabellen. Industrifonden har gjort 82 investeringar hittills i år och inte 2.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.