Nu är Arne mäktigare än någonsin
SPP är i kraft av aktieportföljen på 90 miljarder kronor en av de största institutionerna på den svenska aktiemarknaden, och därmed en av de mest inflytelserika.
SPP-affären ger därför inte bara Handelsbanken ett grepp om marknaden för tjänstepensioner. Det innebär också en maktförskjutning i svenskt näringsliv.
Själv förnekar Arne Mårtensson officiellt att SPPs portfölj kommer att användas i maktsyften. Men i praktiken kommer det yttersta inflytandet över det maktinstrument som aktierna innebär ändå att ligga i Handelsbankens högsta ledning. SPP är en långsiktig ägare och deras innehav stabila, och kommer i alla relevanta sammanhang räknas in i Handelsbanksfärens hägn.
I det hägnet är det Arne som regerar. Nästa år lämnar han VD-posten och året därpå tar han över som ordförande i banken, en post som traditionellt är vikt för sfärens överhuvud.
Handelsbankens nuvarande ordförande Tom Hedelius blir då ordförande i sfärens maktbolag Industrivärden.
Handelsbankens köp av SPP är något av ett bakslag för Wallenbergsfären. Investor är minoritetsägare i alla sina bolag och är beroende av stöd från institutionerna för att utöva sin makt.
SPP har sedan länge varit en av Investors viktigaste allierade och röstat med Wallenbergsfären i så gott som alla viktiga frågor. Nu är det stödet borta.
Extra intressant är situationen i själva Investor. SPP är med sina 5 procent av kapitalet och 3 procent av rösterna en av de största ägarna vid sidan om Wallenbergstiftelserna som har 20 procent, med 44 procent av rösterna.
Samtidigt har schweizaren Martin Ebners köpt 3,9 procent av kapitalet och 5 procent av rösterna och utmanar Investorledningen.
Tillsammans med Ebners framfart utgör Handelsbankens aktiepost ett reellt orosmoment. Ännu större blir det om Ebner får igenom sitt krav att ta bort röstskillnaderna på Investors aktier.
I Ericsson har makten traditionellt delats mellan Wallenbergsfären och Handelsbanksfären.
SPP är en av de kapitalmässigt största ägarna i Ericsson med över 3 procent av aktierna. Posten består visserligen bara av röstsvaga B-aktier och ger försumbar rösträtt, men kommer att ha betydelse i det maktspel som pågår i bolaget.
SPP är nämligen en av de kapitalmässigt starka ägare som krävt en förändring av rösträtten i Ericsson som ger Handelsbanksfären och Wallenbergsfären makten över bolaget trots bara 4 respektive 5 procent av kapitalet, men mycket A-aktier.
Handelsbanksfären har öppet motsatt sig en sådan förändring och får nu troligtvis lättare att få igenom sin vilja.
Kapitalmässigt tar sfären kommandot i Ericsson med 7 procent mot Wallenbergs 5 procent.
I Industrivärden befäster Handelsbanksfären sin makt. SPP är en av de kapitalmässigt största ägarna med 6 procent av aktierna och 1,5 procent av rösterna.
Andra börsbolag där är SPP är stora ägare är Volvo, SEB, Handelsbanken och Nordbanken.
Percy Barnevik har nu än mer anledning att hålla sig väl med Arne Mårtensson. Enligt honom själv kommer de bra överens: ”Det var därför jag tog in honom i Sandviks styrelse”, som han uttryckt saken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.