Nu ska karusellen gå

Semestermånaderna är här och Sverige går ner på sparlåga. Men för en handfull branscher är det nu årets verkliga arbete börjar. Affärsvärlden har kartlagt aktörerna som jobbar för högtryck oavsett väder - och tagit reda på vilka som tjänar pengar på Sommar-Sverige.

Nu är det sommar, semester, sol och välbehövlig vila för Näringslivs-Sverige. Trots att en del direktörer och finansavdelningar blir inkallade för att presentera årets andra kvartalsrapport, och trots att allt fler svenskar uppges läsa sina jobbmail även under semesterveckorna, var midsommar startskottet för utflyttningen till landställen och rejäl lågsäsong på de svenska börsbolagen.

Men för en del är det faktiskt tvärtom. För en lång rad företagare inom besöks-, hotell- och restaurangnäringarna gäller det att de närmaste tre månaderna se till att dra in intäkter för i princip hela året. Deras insatser står för lejonparten i det som vi med jämna mellanrum klumpar ihop under samlingsnamnet “turism”.

“Turismbranschen” har skapat stora rubriker de senaste åren, som följd av att allt fler svenskar väljer att tillbringa sina semestrar i Sverige, och på grund av att ett antal organisationer, lobbyingbyråer och hoppfulla entreprenörer talar om den som Sveriges nästa stora tillväxthopp. Från dagens utgångsläge är det dock en ganska lång väg kvar att gå.

År 2003 omsatte den totala “konsumtionen av turism”, enligt internationellt vedertagna mått framtagna för nationalräkenskaperna som förs av Statistiska centralbyrån, cirka 167 miljarder kronor.

Av detta stod svenska fritidsresenärer för den stora biten, 82 miljarder, medan affärsresenärerna svarade för 37 miljarder och utländska besökare för 47 miljarder. Siffran, som är 0,5 procent lägre än året dessförinnan på grund av något färre utländska besökare, motsvarar 2,5 procent av landets BNP, vilket anses vara en låg siffra vid internationella jämförelser. Dock sysselsätter branschen allt fler. Sedan år 2000 har antalet anställda, omvandlat till så kallade årsverken, ökat med 14 procent och är i dag uppe i 127 286 årsanställda. Jämfört med för tio år sedan motsvarar siffran en ökning med 35 procent.

– Turismen är generellt sett en väldigt stabil näring, säger Bengt Sahlberg, professor i turism vid Mitthögskolan i Östersund.

– Till två tredjedelar utgörs svenskarnas resande under sommaren av det vi kallar “nätverksresande”; man åker och hälsar på släktingar, åker till landet – rörelser som inte genererar några direkta intäkter. Den sista tredjedelen är mer rörlig och handlar om den del av semestern då man är ute efter att “göra något”, en attraktion, upplevelse eller utlandsresa. Det är i den delen av branschen som siffrorna kan växa rejält.

Växer så det knakar
De senaste åren är den riktigt intressanta trenden ur affärsmässigt perspektiv dock inte vilka siffror turismen redovisar utan vad som sker inom branschen just nu. “Upplevelseindustrin” växer så det knakar och aktörerna kring den professionaliseras i rekordfart.

– Det börjar bli en god internationell klass på många anläggningar vilket ökar attraktionskraften, säger Dennis Bederoff, vd för Turistdelegationen, som är en statlig myndighet som sorterar under näringsdepartementet.

– Det växer fram nya upplevelseområden på många håll: Ishotellet, området runt Göta Kanal, “I Arns fotspår” i Västergötland. Utvecklingen av dessa har mångdubblat besöksvolymerna i de regionerna och de får tydligare, mer professionella ledningar.

Även de många evenemang som hålls under sommaren, som Gotland Runt och tennisveckan i Båstad, håller högre klass i dag än för ett par år sedan. Från att ha varit idrottsligt betonade drivs de numera ofta av turism- och kommunorganisationer som fullt professionella arrangemang även ur finansiell synvinkel.

– Det här är en utveckling som är mycket positiv för Sverige, säger Dennis Bederoff.

– Historiskt sett är vi ett land uppbyggt på basnäringar och produktionsindustri, som har haft ett taskigt fokus på tjänste- och servicenäringar, vilket turismen lidit av. Det håller nu på att ändra sig i rasande fart. Det är en intressant trend i samhället över huvud taget.

Kräver professionalisering
Långsiktigt är trenden för turismen i Sverige stark. Om fem år hoppas Turistdelegationen på en omsättning på 180 miljarder. Men det förutsätter att man lyckas utveckla och skapa nya upplevelser och att den professionalisering som redan påbörjats fortsätter och blir ännu bättre.

– För att lyckas med det krävs att aktörerna bygger starka utvecklingsallianser, så kallad public private partnership, säger Dennis Bederoff.

– Turismen rör sig allt mer i ett gränsland mellan ett antal branscher och det offentliga. Allt oftare är kommuner, länsstyrelser, Vägverket etc berörda när större satsningar planeras eller när någon anläggning ska uppföras eller expanderas. Får vi framgångsrika allianser är det många som kommer att tjäna pengar på kuppen.

Trend för sommaren 2004? Givetvis är det inte en allomfattande utan flera, i bland paradoxala (se rutan till höger). På de kommande sidorna fångar vi in dem som tjänar pengar på dem.

Trenderna i sommar

De faktorer som styr turismens trender är framför allt omvärldsbetingade: valutarörelser och kronkursen, vädret, konjunkturläget och enstaka större händelser som 11-september eller sars-epidemin. Här är trenderna inför årets sommarsäsong:

Sverigeturismen är fortsatt stark. Svenskarna söker hellre upp upplevelser i landet än utomlands och i takt med att utbudet av sådana blir bättre blir skälen fler att stanna hemma.

Lågprisflyget skapar nya resmönster. Den målgrupp som lockas av billiga biljetter planerar inte med kataloger ett halvår i förväg utan tar en flygbiljett nånstans för 300 kronor och försöker sy ihop en resa utifrån det.

Ökad efterfrågan på lyxiga nischprodukter. Turismnäringen är liksom samhället, tvåhövdad. Parallellt med lågprisresandet finns det en stor marknad för mycket exklusiva produkter, dyra temaresor eller upplevelser kring specialintressen som golf, viner, jakt etc.

Fler kryssningsbesökare till Sverige. Kryssningstrafiken ökar generellt, det är en stark trend i världen och framför allt Stockholm är ett av de naturliga stoppen i Östersjön.

Campingen växer. Förra året var ett nytt rekordår för svensk camping och Sverige avancerar på de utländska camparnas listor över drömresemålen.

De klassiska orterna behåller sin tjuskraft: Gotland, Öland, storstäderna samt mer exklusiva sommarparadis som Båstad på Bjärehalvön, Marstrand på västkusten och Österlen i Skåne lär vara lika välbesökta som vanligt. Det enda nyare resmål som börjar utmana är sommarturism i fjällvärlden, vandringar och golf i klassiska vinterorter som t. ex. Åre och Riksgränsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight