Nu växer patentbyråerna

Efter ett antal magra år med en krympande marknad för patent/immaterialrättskonsulterna ökar antalet affärer igen. Under 2006 steg intäkterna med 9 procent och det med bibehållna marginaler.

Patentkonsulterna får återigen mer att göra och mest att stå i har den lilla byrån Aros Patent. Företaget bildades 1998 och under 2006 ökade intäkterna med 32 procent. Av de större byråerna som riktar in sig på kvalificerad rådgivning växer Zacco mest.

– Vi har anställt 36 personer under den senaste 18-månadersperioden och det har börjat ge utslag på tillväxten. Även de första sex månaderna i år har vi ökat med 14 procent, säger Zaccos koncernchef Hans-Bertil Håkansson.

Patentbranschen har på senare år genomgått en förvandling. Från att tidigare mest ha skrivit patentansökningar sysslar företagen numera med kvalificerad rådgivning inom immateriallrättsliga frågor. Det är även inom den kvalificerade rådgivningen som tillväxt och framtidshopp finns.

– Vi jobbar på att synliggöra branschen och göra den mer attraktiv och rolig. Det ska erkännas att den tidigare kanske varit lite introvert, berättar Hans-Bertil Håkansson.

Största är Awapatent som omsatte 456 miljoner kronor under 2006. Tillväxten på 9 procent är den samma som för branschen i stort. Marknadschef Boel Lagerwall på Awapatent berättar att företaget hittills i år anställt 41 personer och att ambitionen är att anställa ytterligare minst ett fyrtiotal personer under det närmaste året.

Att branschen nu växer med 9 procent är välkommet. Det är en jämförelsevis hög takt. Under den senaste femårsperioden har tillväxten begränsats till 3 procent per år, enligt Affärsvärldens granskning. Och då ska man beakta att 2006 står för den största ökningen. Under treårsperioden 2002-2005 krympte marknaden till och med med 1 procent. Det har gjort det svårt att erbjuda en attraktiv arbetsmiljö och karriärmöjligheter.

– Det är en utmaning att hitta rätt personal. Just därför genomför vi två traineeprogram i år för att utbilda patentkonsulter, säger Boel Lagerwall.

Även Zacco har svårt att hitta folk. Firman har anställt ett trettiotal medarbetare men hade gärna anställt fler.

– Det är en extrem brist på patentkonsulter som kan arbeta mot Europeiska patentverket, EPO, säger Jonas Gulliksson, styrelseordförande på Ström & Gulliksson.

Problemet att hitta kvalificerad personal är en viktig orsak till de senaste årens dåliga tillväxt. När Affärsvärlden i våras och somras frågade byråerna vad de såg som största det hotet mot tillväxt i branschen, svarade 80 procent brist på kompetent personal.

Dessutom tar det lång tid och kostar mycket innan en patentkonsult kan anses fullärd.

– Utbildningskostnaden ligger på cirka 1,5 miljon kronor. Sveriges Patentbyråers Förening har i samarbete med bland andra Patentombudsföreningen tagit fram en utbildning. Med komplettering med extern utbildning och med rätt bakgrund, till exempel en civilingenjörsutbildning, kan man efter tre år vara en anständigt användbar konsult. Det tar ytterligare tre år att bli så duktig att man kan hantera den europeiska patentrollen, säger Jonas Gulliksson.

Ett annat problem är att svenska företag söker allt färre patent hos PRV. Under 2006 var antalet bara hälften så stort som för sex år sedan. Orsaken är att företag i allt högre utsträckning vänder sig direkt till European Patent Office (EPO) med sina patentansökningar.

I mars-april 2008 väntar ännu en förändring för branschen. Då beräknas den så kallade Londonöverenskommelsen (se artikel på nästa sida) träda i kraft. Den som innebär framför allt att intäkterna för patentöversättningar kommer att minska med cirka 40 procent. Det slår speciellt hårt mot de mindre byråerna som oftast har stora intäkter från översättningsarbete.

– De bolag som i stor utsträckning livnär sig på översättningar kommer att få det svårt, säger Boel Lagerwall på Awapatent.

Hans-Bertil Håkansson räknar dock med att den kvalificerade rådgivningen ganska snart kommer att kompensera intäktsbortfallet från översättningarna.

Att vinstmarginalen 2006 för patentbyråerna stannade på 6 procent, det vill säga samma nivå som under de två föregående åren, beror på att ökande personalkostnader och ökande konsultarvoden tar ut varandra.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.