Ny amerikansk storägare utlöser kursrally i Deutsche Bank

Den amerikanska kapitalförvaltaren Capital Group har tagit position som en av de större ägarna i Deutsche Bank med en andel om 3,1 procent, tillkännager den krisande tyska banken. Aktien lyfte med 10 procent i Frankfurt på torsdagen.
Deutsche Bank

Capital Groups engagemang i Deutsche är den första större rockaden i bankens storägarlista på mer än ett år, ett år som kännetecknats av kraftiga besparingsåtgärder och varsel i enlighet med den omstrukturering som vd Christian Sewing satt i verket.

Med sin andel om 3,1 procent är Capital Group Deutsche Banks tredje största ägare, efter Hudson Executive Capital (som gjorde intåg i banken 2018) med 3,14 procent. Qatars kungafamilj och dess allierade har med runt 10 procent fortsatt störst ägarinflytande. Flera av storägarna har dock blivit rejält brända av sina innehav.

Qatariernas aktier har tappat 65 procent medan aktierna hos Cerberus tappat 44 procent.

Det är dock inte första gången Capital Group träder in i ägarlistan. 2011 och 2012 köpte kapitalförvaltaren in sig när banken fortsatt gick mot målet att bli en global investmentbank – en strategi som kommit på skam rejält fram till dess att Christian Sewing fick ansvaret att lägga om kursen.

Torsdagens kurslyft bidrar som synes inte med särskilt mycket till de som hållit i sitt ägarskap av Deutsche Banks aktie. Kursen är mer än 95 procent ned sedan glansdagarna före finanskrisen 2008, en kris där Deutsche Bank fått sota med miljardböter som högst involverad i det yviga risktagande som låg bakom.

Nämnvärt är dock att bankaktien nu stigit med över 30 procent sedan Christian Sewing tillträdde på posten i fjol.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco