Nya brottsmisstankar mot åtalad affärsman

Den redan svindleriåtalade Alexander Richards, huvudpersonen i den stora bolagshärvan på Aktietorget, åtalas nu även för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Åklagaren kräver också att han beläggs med näringsförbud.

Alexander Richards, vd och storägare i NRS Technologies, åtalades i februari för grovt svindleri, grovt insiderbrott, grov otillbörlig marknadspåverkan samt grovt osant intygande. Åtalet är följden av en omfattande utredning av Alexander Richards affärer med bolag på Aktietorget under 2005 och 2006.

I fredags lämnade Stig Åström, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, in ett tilläggsåtal till Nacka tingsrätt med en rad nya brottsmisstankar.

Enligt åklagaren går det att bevisa ytterligare två fall av grova insiderbrott. Alexander Richards ska i dessa fall ha sålt aktier i NRS Technologies för totalt 4,1 miljoner kronor, däribland till en släkting. Redan i samband med det första åtalet begärde åklagaren att aktievinster på 22 miljoner kronor ska tillfalla staten vid en fällande dom.

Enligt åtalet är insiderbrott styrkt då flera pressmeddelanden med besked om stora försäljningsframgångar hade pressat upp kursen i NRS Technologies. Detta samtidigt som Alexander Richards ska ha känt till att NRS Technologies i själva verket bara var i en utvecklingsfas och att några order inte existerade.

Dessutom åtalas Alexander Richards för grovt skattebrott. Enligt åklagaren plockade Richards ut en lön på 1,3 miljoner för taxeringsåret 2006 som han inte skattade för. En underprissättning vid utköp av aktier i systerbolaget Systemseparation, från Richards ägarbolag Western Elgajo, har inte heller redovisats som en skattepliktig förmån.

Åklagaren menar att Alexander Richards agerat ”förslaget” och att det handlar om betydande belopp och bedömer därför brottet som grovt.

Till den långa raden brottsmisstankar läggs också till ett nytt fall av grovt osant intygande. Det är en följd av att Alexander Richards lät upprätta ett avtal som visade att han sålt sina aktier i ägarbolaget Castleworth Investment till ett cypriotiskt bolag för att undvika skatt i England på cirka 6 miljoner.

Här har åklagaren beslagtagit handlingar och mejl som ska styrka att avtalet om aktieförsäljningen kom till för syns skull i efterhand. Det finns också telefonavlyssning som ska styrka detta.

Åklagaren hävdar dessutom att Alexander Richards, i egenskap av företrädare för sina ägarbolag Western Elgajo och Richards & Panday, åsidosatt bolagens bokföringsskyldighet. Tilläggsåtalet avrundas därför med två fall av grovt bokföringsbrott.

Slutligen begär åklagaren också att Alexander Richards beläggs med näringsförbud av domstolen om han fälls för grovt insiderbrott eller grovt bokföringsbrott.

Enligt åklagaren har Alexander Richards ”grovt åsidosatt vad som ålegat honom i näringsverksamheterna och därvid begått brottslighet som inte är ringa”. Slutsatsen blir att ”näringsförbud är påkallat ur allmän synpunkt.”

Alexander Richards och övriga åtalade förnekar brott.

Datum för rättegång är ännu ej bestämt.

Fotnot: Annelie Östlund är reporter på E24. Per Agerman är reporter på Affärsvärlden. Våren 2006 granskade de tillsammans Alexander Richards affärer på Aktietorget i en prisbelönad artikelserie.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.