Nya chockbesked från CISL

Spelbolaget CISL Gruppen köpte spelbolaget Gamers Paradise för 314 miljoner kronor i egna aktier hösten 2005 - nu skriver styrelsen ner innehavet till noll kronor. Även värdet på innehavet i Eurovip Group skrivs ner.

Samtidigt uppmanar styrelsen ledningen i dotterbolaget Nordiska dataspelhallar AB att under dagen ta ställning till om bolaget ska försättas i konkurs. Totalt skriver CISL ned värden för drygt 300 miljoner kronor och har då endast tillgångar för runt 140 miljoner kronor kvar, räknat på balansräkningen i den senaste kvartalsrapporten. Där var värdet på Gamers Paradise bokfört till runt 250 miljoner kronor.

Hur kunde 314 miljoner bli noll?
– Jag anser att värdet är noll nu. Det finns ingen verksamhet i de bolagen nu och spelplattformen är så gammal och föråldrad att den inte går att starta om, säger Krister Nilsson, CISL:s nye vd som tillträdde 6 augusti.

Krister Nilsson förtydligar att detta även gäller plattformen för spelhallar som tidigare fanns i Gamers Paradise men numera ligger i Nordiska dataspelhallar AB. Det är anmärkningsvärt eftersom CISL så sent som i årsredovisningen för 2006, som publicerades i maj, beskrev samma teknik som ”en avancerad plattform för centraliserad drift av Gaming Centers”.

Mycket talar för att Gamers Paradise aldrig har varit värt de 314 miljoner kronor som CISL har hävdat. Affärsvärlden har tidigare berättat om hur Gamers Paradise börsvärde kunde bli så uppblåst.

Den 19 september 2005 var Gamers Paradise börsvärde 11 miljoner kronor. Dagen därpå var börsvärdet plötsligt 266 miljoner kronor. Då registrerades nämligen en ny emission, en apportemission (rörande köpet av det lilla vadslagningsbolaget Sports Betting Solutions) och en kvittningsemission.

Totalt sett ökade antalet aktier 24 gånger, från knappt 27 miljoner till nästan 649 miljoner. Aktien rörde sig inte nämnvärt men aktiekursen multiplicerat med det nya antalet aktier blåste upp börsvärdet.

En knapp månad senare, 17 oktober 2005, lade CISL ett aktiebud på Gamers Paradise värt 314 miljoner kronor. Priset var baserat på båda bolagens genomsnittskurser under 15 dagar före budet med en budpremie på 18 procent.

Ett bolag som knappt en månad tidigare hade varit värt 11 miljoner kronor var nu alltså värt 314 miljoner kronor bara efter att ha tagit in lilla Sports Betting Solutions och emitterat ett enormt antal aktier.

På den tiden var affärsmannen Leif Danielsson från Umeå både storägare och styrelseledamot i Gamers Paradise och störste ägare samt ordförande för CISL. Han satt alltså på båda sidorna i affären.

CISL köpte Gamers Paradise genom en apportemission där antalet aktier i CISL ökade kraftigt. När de nya aktierna registrerades i början av 2006 ökade CISL:s börsvärde runt 150 procent, från cirka 350 miljoner kronor till ca 875 miljoner kronor, eftersom aktiekursen inte rörde sig nämnvärt.

Efter köpet monterade CISL delvis ner Gamers Paradise genom att stänga två spelhallar. Bolaget behöll dock två spelhallar, men de har varit till salu en längre tid.

I CISL:s senaste årsredovisning redovisas licenser, varumärken och systemplattformar till ett värde av 165 miljoner kronor och en goodwill på detta område om 86 miljoner kronor. Totalt drygt 250 miljoner kronor som nu försvinner.

Konkurs nära i dotterbolag
Innehållet i Nordiska dataspelhallar AB, en systemplattform för centraliserad drift av spelhallar samt två spelhallar, ingick i Gamers Paradise när CISL köpte det. Nu uppmanar alltså styrelsen ledningen att överväga konkurs.

– De har fem heltidsanställda och ett antal timanställda, säger Krister Nilsson.

Dessutom ändrar också CISL:s styrelse värderingen av innehavet i mobiltjänstföretaget Eurovip. CISL är Eurovips huvudägare.

– I diskussionen med vår revisor har vi kommit fram till att en värdering baserad på aktiekursen är mer rättvisande, säger Krister Nilsson.

Tidigare har innehavet tagits upp med den andel av det egna kapitalet i Eurovip som CISL:s aktieinnehav motsvarar. ”Detta leder till en ytterligare nedskrivning av tillgångarna i CISLGruppens balansräkning”, skriver CISL i pressmeddelandet. Värdet minskar från 156 miljoner kronor till runt 88 miljoner kronor, enligt Krister Nilsson. En nedskrivning på 68 miljoner kronor.

Eurovips aktiekurs har fallit 61 procent i år och börsvärdet är nu 120 miljoner kronor.

Allt som finns kvar i CISL nu är innehaven i Eurovip och i CISL:s amerikanska intressebolag La Jolla Gaming, enligt Krister Nilsson. Krister Nilsson säger att han ser väldigt positivt på båda innehaven. Affärsvärlden har tidigare skrivit om både Eurovip och La Jolla Gaming

Vad betyder allt det här?
– Det betyder att vi gör en genomgång av bolaget för att påbörja en positiv utveckling. Det finns ett antal saker som jag upplever att vi behöver ta itu med, säger Krister Nilsson.

Är det klart nu?
– Ja, det är min upplevelse, säger han.

CISL är noterat på First North, en sidolista som ägs av Stockholmsbörsen, men börsen placerade bolaget på observationslistan i våras efter ett antal artiklar i Affärsvärlden om frågetecknen i bolaget.

Kommer ni bort från Obs-listan nu?
– Det här är en av de aktiviteter som vi gör för att komma till rätta med det här. Det är en av mina högsta prioriteringar att lösa den här situationen så att vi kan noteras på den riktiga listan igen, säger han.

När tror du det kan ske?
– Jag säger inga tider, men så snart som möjligt. Jag har en kontinuerlig dialog med börsen, säger han.

CISL aktie föll som mest 2 öre till 4 öre, eller 33 procent på nyheten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.