Nya siffror: Bopriserna backar i hela landet

Bopriserna sjunker i hela landet, enligt nya siffror från Booli. Förklaringen tros vara amorteringskravet som infördes den 1 juni i år.

Färre bud och färre budgivare, samtidigt faller det genomsnittliga slutpriset. Den svenska bomarknaden går tungt med andra ord.

Färska siffror från Booli visar att köpsuget och riskviljan verkar ha sjunkit hos svenskarna, där det nyinförda amorteringskravet kan vara orsaken.

– Nedgången beror troligtvis på amorteringskravet, men kanske inte för att det har införts. Många banker har tillämpat det sedan lång tid tillbaka, men nu avvaktar man för att se om priserna kommer att gå ned i höst, säger Matilda Adelborg, pr- och marknadskoordinator på Booli till DI.

 

LÄS MER:
Related content

 

De senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik som publicerades för ett par veckor sedan visade att priserna på borätter inte ökade under maj. Det är ett trendbrott jämfört med tidigare månaders uppgång.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.