Nya vinnarportföljer

Två eller tre gånger så bra som världsindex, det är resultatet av Affärsvärldens fondportföljer efter sex månader. Stärkta av framgången lanserar vi nya vinnare.

Den 1 september 1999 publicerade Affärsvärlden artikeln »Bästa fonderna för aktiva och lata«. Där gav vi två förslag till fondportföljer, en som skulle behållas i ett år och en som skulle behållas i tio år. Nu ett halvår senare har det hänt så mycket, både bland fonderna och på världens aktiebörser, att det är hög tid att utvärdera och uppdatera våra fondportföljer.

Nio av tio fonder

Resultatet i septemberportföljerna finns i tabellen nedan, som är uppdaterad fram till den 24 februari. Då hade världsindex stigit med 14 procent medan de fem fonderna i den ettåriga portföljen hade stigit nästan tre gånger så mycket, 39 procent. De fem fonderna i den tioåriga portföljen hade i snitt stigit med 28 procent, ungefär dubbelt så mycket som världsindex. Fast den största framgången med Affärsvärldens två fondportföljer så här långt är kanske ändå att bara en av tio fonder har utvecklats sämre än världsindex.

Bättre med småbolag

Förklaringen till framgången är framför allt den låga andelen amerikanska storbolag. USA-index har nämligen utvecklats klart sämre än de flesta andra aktiemarknader under det senaste halvåret. Av de större aktiemarknaderna är det bara Storbritannien som har haft en sämre värdeutveckling, räknat i svenska kronor, än USA. Och av de tio fonderna är det bara den som utvecklats sämst, Penser Index USA, som köper amerikanska storbolag.

Dock har amerikanska småbolagsaktier haft en bra utveckling. Russel 2000 index, som är det mest använda småbolagsindexet i USA, har stigit hela 35 procent under perioden, medan MSCI:s USA-index, som enbart mäter storbolag, bara har stigit 8 procent. Det har alltså hittills varit helt rätt att ta med SEB Nordamerika Småbolagsfond i den ettåriga portföljen.

Den andra huvudförklaringen är att vi valde att ha en kraftig övervikt svenska aktier. Vi skrev i artikeln för ett halvår sedan att Sverige har »halkat efter världsindex både 1997 och 1998, vilket talar för en återhämtning«. Den spådomen besannades med råge: Stockholmsbörsen har tack vare Ericsson överträffat alla världens större börser. Bara några mindre marknader som Brasilien, Finland, Indien och Ryssland har utvecklats något bättre än Stockholm.

Det är inte bara valet av marknad som har varit framgångsrikt. Även valet av förvaltare är en framgång, ännu så länge. Den enda fonden som har utvecklats märkbart sämre än sitt jämförelseindex är Didner & Gerge Aktiefond. Men plus 53 procent på ett halvår är ju inte dåligt. Och mycket få av Sverigefonderna har lyckats hänga med Affärsvärldens Generalindex, eftersom Ericsson haft en så fenomenal uppgång.

För dig som missade den förra artikeln är det förstås inte så mycket glädje att tipsen för ett halvår sedan var bra. Din fråga är förstås vad Affärsvärldens bästa fondtips är i dag. Därför har vi uppdaterat både den ettåriga och den tioåriga fondportföljen.

Den ettåriga portföljen har vi inte ändrat så mycket. De argument som vi hade för ett halvår sedan kvarstår i dag. Dock tycker vi att den japanska börsen nu verkar skakig. I fondportföljen i vår årsbok 1999, som kom strax före jul, behöll vi Alfred Bergs Japanfond. Men i årsboken ingår tio fonder, medan vi nu väljer en portfölj med bara fem fonder. Och 20 procent Japan bedömer vi som för mycket, eftersom risken för bakslag har ökat på ett års sikt. Men utbytet beror alltså inte på missnöje med Alfred Berg och dess rådgivare ABN Amro i Tokyo.

Istället inkluderar vi nu, precis som i årsboken, SEB Läkemedelsfond. Läkemedelsaktier har haft det kämpigt ett bra tag nu, medan allt annat som andas »tillväxt« har stigit kraftigt. Visst finns det svarta moln under innevarande år för läkemedelsföretagen, men på längre sikt är det troligt att aktiemarknaden har överdrivit farorna. Vår spådom är därför att läkemedelsaktier på ett års sikt överträffar världsindex.

Nya lågprisfonder

Den tioåriga portföljen behåller sitt fokus på låga förvaltningskostnader. Men under det senaste halvåret har det hänt ovanligt mycket just när det gäller lågprisfonder som placerar utomlands. Den största händelsen var när SPP för två veckor sedan bland annat sänkte förvaltningsavgiften i sina utlandsindexfonder till 0,2 procent av kapitalet per år.

SPP tar därför självklart plats med tre fonder i den 10-åriga portföljen. När det gäller Asien har dock SPP inget lågprisalternativ, så här behåller vi Folksam Asienfond.

Dessutom har de flesta aktiebörser stigit till utmanande höjd. På ett års sikt har uppgången, som drivs uppåt i en spiral av optimism, hygglig chans att fortsätta. Men på tio års sikt har risken ökat att snitt-avkastningen från aktier blir dålig. Mest uppenbar är risken att ökade aktieförmögenheter ger kraftigt ökad konsumtion som i sin tur får inflationen att plötsligt blossa upp.

Ett intressant alternativ för att skydda sig mot inflation och ge den tioåriga fondportföljen en stabilare värdeutveckling är därför Skandias Realräntefond, som liksom andra obligationsfonder inte alls hängt med den senaste tidens värdestegring.

Men genom att investera i realränteobligationer de närmaste tio åren får man garanterat drygt 50 procent real värdestegring. Det är inte dåligt alls och sänker risken betydligt i totalportföljen. Avgiften i denna fond är dock lite väl hög (0,6 procent per år), så den som investerar större belopp får bättre avkastning genom att köpa en realränteobligation direkt från riksgälden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.