Nygammalt papper håller måttet

Munksjö har gjort comeback på börsen. I Helsingfors. Den som vill köpa en oslipad diamant som enligt ­planerna ska noteras i Stockholm bör ta chansen.

Specialpapperstillverkaren Munksjö var riktigt illa ute för sex år sedan, i efterdyningarna av finanskrisen. Konkurs hotade, bankerna skrev ned sina skulder och fick aktier i utbyte, samtidigt som ägaren, det Investor-anknutna riskkapitalbolaget EQT, gick in med 400 miljoner kronor. Injektionen räckte för att klara krisen och för att växa. En fusion under fjolåret med den finländska skogs- och papperskoncernen Ahlstroms specialpappersdivision skapade den struktur som Munksjö har i dag med en årlig omsättning på i storleksordningen 11 miljarder kronor. I juni förra året placerades det över 150 år gamla Jönköpingsbolaget på börsen. Fast inte i Stockholm utan i Helsingfors.

Senast Munksjö var noterat var 2002 då företaget i sin dåvarande form köptes ut från Stockholmsbörsen av irländska skogs- och pappersjätten Jefferson Smurfit. Nu ser det ut som om det finländska bolaget, Munksjö Oyj, är på väg tillbaka också till Stockholmsbörsen. Av en kort formulering i halvårsrapporten framgår att ledningen, med pappersindustriveteranen Jan Åström i spetsen, har fått i uppdrag att utreda förutsättningarna för en parallellnotering i Stockholm.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Invesco
Annons från Trapets