NYHETS-PM: 18-25 Maj 1999 Högtryck över svensk ekonomi

Plötsligt hopar sig de positiva signalerna i prognoserna förden svenska ekonomin. Framför allt är det ökad privatkonsumtion, pådriven av stigande reallöner som väntas fåtillväxtkurvan att stiga. Samtidigt räknar Ams med att det blir95.0000 nya jobb i år, dock mest för högutbildade istorstadsregionerna.

Övriga affärer

Försäkringsbolaget Skandia har ökat till 10,1 procent i Senditoch kan därmed blockera Microsofts bud på bolaget.

Ekonomi & politik

Överbefälhavaren Owe Wictorin föreslår mot sin vilja enhalvering av försvaret för att uppfylla regeringens och centernsuppgörelse om nedskärningar. Men ÖB gör ett sista försök atthedja utvecklingen med ett krav på omprövning mot bakgrund avKosovokriget.

En majoritet av riksdagens finansutskott kritiserar riksbankenför att den under de tre senaste åren missat sitt inflationsmål,vilket lett till onödigt höga räntor.

Regeringen har presenterat två alternativ till sänkt skatt förutländska experter som arbetar i Sverige: antingen genom attendast 75 procent av lönen beskattas; eller genom att en statligskatt på 25 procent dras på hela bruttolönen.

Arbetsgivareföreningen, SAF, vill göra genomgripandeförändringar av arbetsrätten. Lagen om anställningsskydd, LAS,avskaffas och ersätts med en lag om anställningsavtal. Alla somlämnar ett jobb får ett avgångsvederlag på högst en årslön,enligt SAF:s förslag.

Personnytt

Autodiagnos. Harry Vesanen har utsetts till ny VD. Hanefterträder huvudägaren Lars Taflin, som blir arbetandestyrelseordförande.

Kinnevik. Vigo Carlund har utsetts till ny VD efter StigNordin. Carlund är f.n. vice VD i bolaget samt VD i Korsnäs.

Systembolaget. Anitra Steen, generaldirektör förriksskatteverket, har utsetts till ny VD efter Gabriel Romanus,som går i pension.

TCO. Sture Nordh efterträder Inger Ohlsson som ordförande.Internationell politik

USA:s riksbank Federal Reserve har svängt i sin bedömning avamerikansk ekonomi och säger sig nu vara mer benägen att höjaräntan än tidigare. Bakgrunden är bland annat fortsatt starktillväxt, låg arbetslöshet och en oväntat stor ökning avkonsumentpriserna i april.

Europa kommer att överta USA:s roll som ledande tillväxtområdei världen nästa år, spår OECD. Svag utveckling i Tyskland ochItalien kommer dock att påverka negativt.

Hollands regering, ledd av socialdemokrater, har avgått. Nyvalkan dröja till september

I Israel har arbetarpartiet tagit makten efter BenjaminNetanyahus högerparti likud. Partiledaren Ehud Barak försökerbilda ny regering.

Danmarks regering har blivit mer pessimistisk om landetsekonomi. Nu tror den att BNP kommer att växa med 1,3 procent perår i år och nästa år. Inflationen väntas bli betydligt högre änEU-snittet.

Internationellt näringsliv

Italienska Olivetti har vunnit striden med Deutsche Telekom omTelecom Italia med sitt fientliga bud på 64 miljarder dollar.

Schweiziska läkemedelsbolaget Roche och tyska kemibolaget BASFfår betala rekordhöga 725 miljoner dollar i böter i USA och enschweizisk chef får fängelse för en nioårig kartell påvitaminmarknaden.

New York-börsen kommer antagligen att förlänga sittöppethållande till klockan tio på kvällen redan i juli i sommar.Det är det flitiga aktiehandlandet på nätet som tvingar framförlängningen.

Tre kända finansmän på Wall Street funderar på att köpaLong-Term Capital Management, den stora amerikanska hedgefondensom nästan gick i konkurs förra året.

De två nyhets- och informationsföretagen Reuters och Dow Jonesslår ihop sina affärsdatabaser. De kommer att erbjuda dengemensamma informationen på nätet.

Kaliforniska internetåterförsäljaren av leksaker, eToys, somgått med förlust sedan starten för 18 månader sedan, stegrekordsnabbt efter introduktionen på börsen till ett värde pååtta miljarder dollar.

Danska ISS, världens största städföretag, har köpt Abilis,näst största städfirman i Europa, för 3,5 miljarder danskakronor.

Ledningen för brittiska läkemedelsföretaget Glaxo Wellcomestår, trots en underliggande försäljningsökning på bara tvåprocent första tertialet i år, fast vid den tidigare utfästelsenom tvåsiffriga försäljnings- och vinstökningar för helåret.

Tyska verkstads- och telekomföretaget Mannesmann har tagit uppett obligationslån på 3,2 miljarder dollar, vilket är rekord påEuropas snabbväxande marknad för företagsobligationer.

Holländska flygbolaget KLM har halverat sin utdelning sedanvinsten efter skatt i fjol föll med 33 procent, en följd avbland annat Asienkrisen.

Japans största konsumentelektronikföretag, Matsushita,redovisar 43 procent lägre vinst före skatt förra året.Företaget förväntar sig dock en förbättring i år.

Den amerikanska finansmannen Warren Buffets har köpt 2,2procent i brittiska Allied Domecq, världens näst störstasprittillverkare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma