Nyhets-PM: 23-29 Mars 1999 Nato bombar Jugoslavien

Försvarsalliansen Nato bombar Jugoslavien sedan landetspresident Slobodan Milosevic vägrat skriva under ett fredsavtalsom skulle ge självstyre åt den serbiska provinsen Kosovo.Kosovoalbaner flyr serbisk förföljelse i Kosovo.

Övriga affärer

Ericsson köper mobilteknikdelen i det amerikanskamobilteleföretaget Qualcomm. Därmed är en flera år långpatenttvist mellan bolagen ur världen, och Ericsson kan börjatillverka mobiltelefoner för hela den amerikanska marknaden.

Folkebolagen, den OTC-noterade stålgrossisten, har fått nyhuvudägare. Familjen Teneberg har sålt sitt aktieinnehav,motsvarande 42,3 procent av rösterna och 6,8 procent avkapitalet, till Håkan Hermansson, tidigare chef för Bolidensinternationella gruvverksamhet och för dess handel.

O-listenoterade internetkonsulten Icon Medialab får genom enriktad nyemission en ny storägare i den amerikanska reklamjättenIPG. Dess ägarandel blir 20 procent med en option att köpaytterligare 24 procent. Kapitaltillskottet på 160 miljonerkronor ska hjälpa Icon att öka sin redan höga expansionstakt.

Övrigt

Brandbomber har upptäckts utanför finansmannen FredrikLundbergs bostad i Djursholm och Investorsrepresentationsanläggning Täcka Udden på Djurgården i Stockholm.En eller flera personer som arbetar bakom beteckningen Hata derika misstänks ligga bakom dåden.

Nya företag

ABB och franska Alstom slår ihop sina påsar inomkraftgenerering och bildar ett nytt bolag, ABB Alstom Power, somblir världsstörst i branschen. Bolaget ska ägas på 50/50-basis.Men eftersom ABB bidrar med en större del till det nya bolaget,kompenseras ABB med 12 miljarder kronor kontant av fransmännen.

Walleniusrederierna och norska Wilhelmsen går samman ochbildar världens största biltransportrederi. Det nya bolagetWallenius Wilhelmsen Lines, av vilket parterna ska äga hälftenvar, kommer att ha ca 80 fartyg och omsätta ca 11 miljarderkronor.

Det OTC-noterade programvaruföretaget Scandinavian PC Systems(SPCS) går samman med sin norska branschkollega PC-SystemerNorge. Namnet på det nya företaget föreslås bli SPCS- gruppen.Ägarna i SPCS erbjuds att antingen byta sina SPCS-aktier motaktier i det norska företaget, eller sälja dem för 100 kronorper styck.

Ekonomi & politik

Riksbanken har beslutat att sänka reporäntan med ytterligare0,25 procentenheter till 2,9 procent.

Småföretag med färre än tio anställda ska få undanta tvåanställda från turordningsreglerna vid uppsägning. Det har enmajoritet av riksdagens arbetsmarknadsutskott beslutat.Majoriteten skapades genom att socialdemokraternas stödpartimiljöpartiet gjorde gemensam sak med de borgerliga partierna.

Miljöpartiet stödde också de borgerliga när riksdagenbeslutade om att införa s.k. ägarlägenheter.

Personnytt

Konjunkturinstitutets chef Svante Öberg lämnar sin befattningför att bli ny generaldirektör för Statistiska centralbyrån,SCB. Han efterträder där Jan Carling. Vem som ska efterträdaÖberg är inte klart.

Netcom. Lars-Johan Jarnheimer har utsett till ny VD. Hanefterträder Anders Björkman, som ska bli ny vice ordförande istyrelsen.

Rottneros VD Jaroslav Havlicek vill avgå, men kommer attstanna på sin post tills en efterträdare rekryterats.

Scania. Björn Svedberg, f.d. VD för S-E-Banken, och AkzoNobel-chefen Cees J A van Lede föreslås till nyastyrelseledamöter.

Segerström & Svensson. Kurt Jofs har utsetts till ny VD. Hanhar bl.a. varit VD för Linjebuss.

Internationell politik

Förre italienska premiärministern Romani Prodi har enhälligtnominerats till ny ordförande för EU-kommissionen.

EU-ledarna har gjort upp om den så kallade Agenda 2000 för attreformera unionens finanser. Uppgörelsen nådde målet om en strambudget, men den innebär en urholkning av uppgörelsen omjordbruket som träffades för några veckor sedan.

USA har tagit ett första steg mot sanktioner mot EU:s exportsedan EU förbjudit hormonbehandlat kött. Bråket är en följd avkonflikten mellan USA och EU om EU:s bananimport.

Internationella valutafonden, IMF, har uppmanat den europeiskacentralbanken ECB att sänka räntan.

Brasilien har sänkt sin ränta för första gången sedan landetsvalutakris i början av januari, ett tecken på återhämtning.

Internationellt näringsliv

Brittiska oljejätten BP Amoco är nära att tillkännage ett köpav USA:s sjunde största oljebolag, Atlantic Richfield,ytterligare ett steg i konsolideringen av den problemdrabbadeoljeindustrin. BP Amoco lär komma att betala motsvarande ca 205miljarder kronor, helt i aktier. Det var så sent som i augusti ifjol som BP tog över amerikanska Amoco.

Den amerikanska fondgruppen Long Term Capital Managements krisförra hösten orsakade brittiska banker tradingförluster på 99miljarder kronor.

Tyska Commerzbank ska skaffa mer än 32 miljarder kronor i nyttkapital för framtida köp.

Tyska verkstadsföretaget Linde ska köpa tillbaka aktiermotsvarande upp till tio procent av bolagets aktiekapital.

Kina planerar att tillåta den amerikanskamobiltelefonstandarden CDMA, vilket skulle öppna enmiljardmarknad för amerikanska företag och innebära ökadkonkurrens för tillverkare som Ericsson och Nokia.

Franska lyxvarutillverkaren LMVH har skaffat sig en miljardpund extra för striden om italienska Gucci genom att utnyttjaerbjudandet om aktieåterköp från brittiska mat- ochdryckestillverkaren Diageo.

Det blir investmentbankerna ING Barings, Goldman Sachs ochJardine Fleming som får hjälpa till att sälja av Hongkongsstatliga aktietillgångar.

USA-företag har förlorat uppskattningsvis fyra miljarderkronor i Ryssland sedan rubeln kollapsade förra året. Deamerikanska företagen är de största investerarna i landet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.