NYHETS-PM: 27 Maj – 2 Juni Skanska-affär blir skattepliktig

Skanskas reavinst på 9,8 miljarder kronor från försäljningen avbolagets Sandvikaktier är inte skattefri. Det anserskatterättsnämnden, som i ett förhandsbesked beslutat attförsäljningen skall beskattas. Det betyder att Skanska fårbetala 2,6 miljarder i skatt. Skanska för ärendet vidare tillregeringsrätten, vars beslut väntas i början av 1998.

Företagsköp

Assidomän köper ytterligare 51 procent av aktierna i dettjeckiska pappersbruket Sepap och äger därmed 90 procent avföretaget. Säljare av aktierna är det brittiska företagetDaventree.

Företaget Telekom Advanced Systems, som är noterat på börsen iMontreal, har köpt aktiemajoriteten i Facit, som säljer dataochkontorsprodukter. Säljare är huvudägaren Mats Gabrielssons bolagGiab.

Revisions- och konsultfirman Öhrlings Coopers & Lybrand köperkonsultföretaget Indevo.

Förhandlingar

Pharmacia & Upjohn förhandlar med brittiska Amersham om ettsamgående mellan dettas affärsområde Life Science och P&U:sdotterbolag Biotech. Båda fusionskandidaterna sysslar medutrustning för läkemedelsforskning.

Övriga affärer

Fastighetsbolaget Piren köper Täby centrum och Hallunda centrumav JM och säljer samtidigt sina kontorsfastigheter i norraStorstockholm till JM. Priset för centrumen är 1,7 miljarder och740 miljoner kronor för kontorsfastigheterna. Mellanskillnadenpå 960 miljoner kronor betalar Piren kontant till JM.

Övrigt

Swedish Match stäms på skadestånd av en kvinna som anser attföretaget är skuld till att hon drabbats av cancer.

Nya företag

Golvtillverkaren Tarkett, som är noterad på Frankfurtbörsen, ochdet franska företaget Sommer Allibert slår ihop sinainternationella golvföretag. Namnet på den nya koncernen blirTarkett Sommer med huvudkontor i tyska Frankenthal och med enomsättning på 2,6 miljarder D-mark.

Branschnytt

Nyregistreringarna av personbilar ökade i maj med 31 procentjämfört med motsvarande månad 1996, enligt Bilstatistik.Hittills i år har nyregistreringarna ökat med 31 procent.

Nio personer vid Nordiska Fondkommission har sagt upp sig, blandandra vice VD:n Anders Broström och chefen förkapitalförvaltningen Jan Bergstedt.

Ekonomi & politik

En delegation från Internationella valutafonden, som granskatden svenska ekonomin, anser att vi borde sänka skatterna ochavreglera på arbetsmarknaden.

Centerledaren Olof Johansson vann partiets provval i Stockholm,ett val som uppfattats som en förtroendeomröstning om Johanssonsom partiledare.

Justitiemister Laila Freivalds återkallar sitt förslag omprövningstillstånd för att överklaga domar till hovrätten. Detinnebär att alla domar i tingsrätten även i fortsättningenkommer att kunna överklagas till högre instans.

Fjärde och femte AP-fonden får kritik av regeringen för svagavkastning och bristande information om varför förvaltningeninte nått upp till samma nivå som Findatas avkastningsindex.

DN/Temos väljarbarometer bekräftar tendensen i tidigareopinionsundersökningar: socialdemokraterna är åter största partimed 34 procent av sympatisörerna (+2,5 procentenheter sedanapril ). Moderaterna ligger kvar på 32 procent och centern gårtillbaka en halv procentenhet till 5 procent och ligger därmednära fyraprocentsspärren.

Personnytt

Ams generaldirektör Göte Bernhardsson blir ny landshövding i detnya storlänet Västra Götaland.

Folksams VD Håkan Tidlund lämnar sin befattning efter fem år.Han är oense med styrelsen om bolagiseringen av Folksam.

Finansmannen Jan Stenbeck släpper in sin 19-åriga dotterCristina som suppleant i maktbolaget Invik.

LKAB. Björn Sprängare, ståthållare och tidigare bl.a. chef förTrygg-Hansa, har utsetts till ny ordförande efter Sven Borelius.

Statens haverikommission. Ann-Louise Eksborg, rättschef iförsvarsdepartementet, är ny generaldirektör efter OlofForssberg, som tvingats avgå från sin befattning.

Saab Automobile. Lars-Johan Jarnheimer har utsetts tillregiondirektör med ansvar för Saab-försäljningen i Norden, iRyssland och i Baltikum. Han kommer närmast från posten som VDför mobiltelefoniföretaget Comviq GSM.

Skoogs. Till ny koncernchef och VD har utsetts Ronny Larsson.Han arbetar f.n. i ledningen för Cardo Pump.

Internationell politik

En oppositionspolitiker i Singapore har dömts att betala drygt40 miljoner kronor i skadestånd för att ha kallatregeringsmedlemmar lögnare.

Den något liberalare Muhammed Khatami vann valet i Iran medröster från yngre och kvinnor som svängde balansen till hanssida.

Revolutionsledaren i Zaire Laurent Kabila har utsett sig självtill president med stora maktbefogenheter. OppositionspolitikernEtienne Tshisekedi ingår inte i hans regering.

Internationellt näringsliv

Amerikanska teleservicejätten AT&T diskuterar samgående med SBCComm som har sina rötter i det stora Bellbolaget, precis somAT&T.

Tyska regeringen tänker sälja ut de återstående 74 % som statenäger i Deutsche Telekom snabbare än vad som var planerat.

Schweiziska läkemedelsjätten Roche köper Corange som bl.a. ägertyska Boeringer.

Leksaksföretagen Sega och Bandai, båda japanska, har gett uppplanerna på fusion.

Franska LVMH kommer att kräva att få köpa ut varumärken somföretaget har option på ur Guinness och dessutom den andel somdet brittiska företaget har i egna dotterbolaget Moat Hennessy.Allt som reaktion på planerade fusionen mellan Guinness ochGrand Met.

Brittiska Rolls-Royce kan få betala stora skadestånd tillflygbolagen Cathay och Dragonair som tvingats ställa av sinaAirbusplan.

Daimler-Benz hotar dra sig ur minibussprojekt i Kina efterförhandlingsproblem med regeringen.

Största amerikanska halvledarföretaget Intel kom överraskandemed vinstvarning.

Central- och Östeuropa

Efter att ha spenderat 3 miljarder US-dollar för att försvarakorunan, har den tjeckiska centralbanken släppt sinhårdvalutapolitik och låter nu valutan flyta fritt. Den föll nioprocent direkt. Regeringen har pressats till ett nyttåtgärdsprogram för att lyfta ekonomin. Det innehållernedskärningar, frysning av löner i offentliga sektorn samtimporthinder för att komma tillrätta med det storahandelsunderskottet.

President Boris Jeltsin lovade på det stora Nato-mötet att vändaryska kärnstridsspetsar bort från Västeuropa.

Den ryske presidenten har också genom dekret förbjuditutlänningar från att handla Gazpromaktier på den ryskahemmamarknaden, där aktierna bara kostar en tredjedel så mycket.Dekretet innebär också en viss liberalisering av den inhemskahandeln. Därmed blir tudelningen av marknaden för Gazpromaktiertydligare än tidigare.

Europeiska Unionen

Tyska Bundesbanks chef Hans Tietmeyer varnar landets regeringför att skriva upp värdet på guldreserven för att klaraskuldkriteriet för inträde i EMU. Att göra det var ett avfinansminister Theo Waigels förslag nyligen för att hantera ettnyupptäckt stort hål i budgeten.

Socialisterna segrade i det franska parlamentsvalet, och LionelJospin bildar nu en majoritetsregering med stöd frånkommunisterna och de gröna. Inga stora förändringar väntas i EMU–politiken. Däremot ökar sannolikheten för en flexiblaretolkning av konvergenskriterierna när deltagarna i EMU skallväljas ut.

EU-ländernas genomsnittliga tillväxttakt sjönk till 0,4 procentunder fjärde kvartalet 1996 från 0,8 procent under det tredjekvartalet, enligt Eurostat. Sverige gick mot strömmen med enökande tillväxttakt, från 0,6 till 1,1 procent. Under helåret1996 växte EU-ekonomierna med 1,6 procent i snitt medan USAväxte med 2,4 och Japan med 3,6 procent.

Industriproduktionen fortsatte uppåt – med 0,5 procent – mellansista kvartalet 1996 och första kvartalet 1997, enligt Eurostat.Sverige ökar mest, med 2,1 procent.

EU närmar sig en överenskommelse om avreglering av gasmarknaden.Det innebär att ägare av nät och rör för gasdistribution kommeratt tvingas släppa in konkurrenter mot rimlig betalning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.