Nyhets-PM

Veckans viktigaste händelser i korthet

Första kvinnan i storbankstopp

l Birgitta Johansson-Hedberg blir ny VD i Föreningssparbanken efter Reinhold Geijer, som fick sparken i höstas. Hon sitter sedan tidigare i Föreningssparbankens styrelse och har dessutom tio andra styrelseuppdrag. Fram till i fjol var hon VD för bokförlaget Liber. Birgitta Johansson-Hedberg blir den första kvinnan i ledningen för en storbank och den första kvinnliga VD-n för ett stort börsbolag.

Företagsköp

l Fastighetsbolaget Drott lägger ett bud värd 3,2 miljarder kronor på den O-listenoterade branschkollegan Balder. Drott erbjuder 135 kronor per aktie, 32 procent över senaste betalkurs före budet. Balders styrelse rekommenderar dock aktieägarna att inte anta budet. I stället förbereder Balders styrelse ett erbjudande till fastighetsbolaget Diligentia, som Castellum lade bud på i januari. Balders styrelse föreslår att 13 aktier i Diligentia ska ge 10 nyemitterade aktier i Balder.

l Investmentbolaget Traction lägger bud på resten av aktierna i konsultföretaget Kjessler & Mannerstråle, som Traction redan äger till 40 procent. Traction bjuder 65 kronor per aktie, 20 procent över senaste kurs före budet.

Övrigt

l EU:s granskning av Volvos köp av Scania drar ut på tiden. Volvo anser att hela Europa ska räknas som en enda marknad, men det tycker inte den ansvarige kommissionären, Mario Monti.

Nya företag

l OM och den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley Dean Witter startar en elektronisk börs, Jiway, för aktiehandel över gränserna. När verksamheten startar i september 2000 erbjuds handel i drygt 6.000 av de mest omsatta europeiska och amerikanska aktierna.

l Internetkonsulterna Cell Network och Mandator går samman och blir Europas största bolag i branschen. Det nya bolaget får 1.800 anställda och en omsättning på 1,3 miljarder kronor. Fusionen sker genom aktiebyte. Tio aktier i Cell ger 17 nyemitterade aktier i Mandator, vars namn ändras till Cell Network som det nya företaget ska heta. Mandators aktieägare blir majoritetsägare.

Ekonomi & politik

l Staten har ingen brådska att börsnotera Telia, säger statsminister Göran Persson. Vid en eventuell framtida utförsäljning av bolaget är det dock inget krav att staten ska vara majoritetsägare, anser Persson.

Internationell politik

l Nordirlands två och en halv månad gamla provinsregering har suspenderats, eftersom den irländska republikanska armén, IRA, inte inlett den avrustning som förutsätts i den nordirländska fredsprocessen. Nu direktstyr åter den brittiska regeringen.

l Riksbankscheferna för G 10-länderna har uttryckt sitt stöd för den försvagade euron. De goda utsikterna för mjuklandning för USA:s ekonomi i kombination med fortsatt ekonomisk förbättring i euroländerna innebär att en uppgång för euron är trolig, anser de.

l Ryssland hoppas få en stor del av sin skuld på 360 miljarder kronor till andra länder avskriven sedan landet gjort upp med internationella banker om avskrivning av mer än en tredjedel av 275 miljarder kronor i skulder till privata långivare.

l Internationella valutafonden, IMF, undersöker om Ukrainas centralbank riggat sina reserver i slutet av 1997 och tidigt 1998 för att kvalificera sig för stöd från IMF.

l EU-kommissionen undersöker ett förslag om att införa moms på musik, mjukvara och andra virtuella produkter som säljs på nätet.

Internationellt näringsliv

l Amerikanska säkerhetstjänsten FBI undersöker sabotage, där så kallade hackers tillfälligt lyckats blockera och stänga några av de största internetsajterna som Amazon, e-Bay och Yahoo. Amerikanske presidenten Bill Clinton har kallat till blixtmöte med dataindustrin och statliga tjänstemän för att ta itu med problemet.

l Euro-MTS, det största elektroniska handelssystemet för europeiska statsobligationer, anklagar två av sina bankmedlemmar för att försöka sabotera systemet genom att bombardera det med falska prisförslag. Enligt Euro-MTS chef har den ena av bankerna ett konkurrerande system.

l EU-kommissionen undersöker om den amerikanska programvarujätten Microsofts operativsystem Windows 2000, som just lanseras, är konkurrensbegränsande. Konkurrenter och användare hävdar att systemet är utformat så att bolaget ska få dominans även inom servrar och e-handel.

l Guldpriset föll igen sedan en stor producent sagt att den tänkte fortsätta med terminsaffärer. I förförra veckan gick priset upp sedan en annan producent beslutat upphöra med prishämmande terminsaffärer.

l Royal Bank of Scotland vann striden om National Westminster Bank of the UK över Bank of Scotland.

l Japanska börsen steg i förra veckan över indexnivån 20.000 för första gången sedan juli 1997, trots nya bevis för att ekonomin åter går sämre. Börsuppgången är dock inte allmän utan gäller framförallt internetaktier och liknande och drivs till stor del av utländska placerare.

l Den amerikanska finansgruppen Citigroup tänker köpa en kontrollpost i Polens största affärsbank, Handlowy, för omkring 8,6 miljarder kronor.

l Spaniens största telekombolag, Telefónica, och ett av landets största finanstjänstbolag, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, ska samarbeta för att erbjuda banktjänster på nätet och e-handel för den spanskspråkiga delen av världen.

l MCI World Com, det amerikanska telekombolaget, överväger att särnotera sin snabbväxande data- och internetverksamhet.

l Brittiska informationsföretaget Reuters ska investera nära 7 miljarder kronor de närmaste fyra åren för att erbjuda sin finansiella information via nätet samt satsa på privatplacerare. ‡

l Amerikanska sportutrustningsföretaget Nikes aktie föll 18 procent sedan ledningen varnat för något lägre vinst än väntat för 1999 och lägre försäljningstillväxt i år. Bolaget har drabbats av att sportaffärer stängts och nytt mode, amerikanska ungdomar byter sportskorna mot bruna “gåskor”.

l Amerikanska läskedrycks- och tilltuggstillverkaren Pepsicos vinst för bolagets fjärde kvartal översteg analytikernas förväntningar. Försäljningen av icke-coladrycker gick oväntat bra.

l Amerikanska internetföretag står, enligt en färsk rapport, för 20 procent av den europeiska näthandelsmarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight