Nyhets-PM: EU-kompromiss om rösträtten
l EU-toppmötet i Nice lyckades, trots oväntat nationalistiskt beteende från Frankrike, komma till en kompromiss om nya rösträttsregler. De stora länderna får i praktiken stark vetorätt. Därmed kan de tänka sig att släppa in nya medlemmar. Varje land kommer också att ha rätt till en EU-kommissionär så länge medlemsländerna inte är fler än 27, en eftergift till de små länderna.
Företagsköp
l Amerikanska Remec förlänger sitt bud på Allgon till och med den 12 janauari 2001.
Övriga affärer
l Ericsson har sålt drygt hälften av sitt innehav i den amerikanska routertillverkaren Juniper. Aktierna såldes med viss rabatt. Realisationsvinsten beräknas till cirka 16 miljarder kronor.l Framfabs vice ordförande Jonas Birgersson har av sin bank tvingats att sälja 3,7 miljoner av sina aktier i Framfab. Efter försäljningen uppgår hans innehav i Framfab till knappt 3 miljoner aktier.
Order
l Skanskas norska dotterbolag Selmer har fått i uppdrag att bygga upp till 6.000 lägenheter på den före detta flygplatsen Fornebu i Oslo. Ordern är värd 8,5 miljarder kronor över en tioårsperiod.
Ekonomi & politik
l Riksbanken har höjt reporäntan med 25 punkter till 4 procent. Höjningen träder i kraft den 13 december. Det är inflationsriskerna med det höga oljepriset, den svaga kronan och en ökande löneglidning som ligger bakom höjningen.
l Fackförbunden Metall, CF och SIF avvisar Verkstadsföreningens lönebud, som skulle ge löneökningar på sammanlagt 4 procent för Metall och 3,5 procent för de båda andra under en treårsperiod. Industrifacket säger nej till Almegas förslag till treårsavtal. Erbjudandet innebär en lönekostnadsökning på 5,1 procent. LO:s största förbund, Kommunal, vill gå utöver LO-ramen för att höja lönerna för sina mer kvalificerade yrkesgrupper till samma nivå som industriarbetarna.
Personnytt
l Boliden. Thomas Cederborg har utsetts till ny VD. Han har varit ansvarig för den operativa verksamheten sedan juli.
l Connova har utsett Christian Ekström till ny VD. Han efterträder grundaren Björn Persson, som ska sitta kvar i styrelsen.
l Förra justitieministern Laila Freivalds blir ny förbundsdirektör för Teatrarnas riksförbund, en arbetsgivare- och branschorganisation för teater, dans och musik.
l Riskkapitalbolaget Extended Capital Goups VD Jessica Staël von Holstein lämnar företaget. Anledningen är att företaget nu går in i en förvaltande fas. Hon efterträds av Michael Freudenthal.
l Columna. Kent Gravesen har utsetts till ny VD.
l Grand Hotel i Stockholm får en kvinnlig VD, Katalin Paldeak. Hon efterträder Peter Wallenberg jr, som i stället blir VD för Grand Hotel Holdings.Internationell politik
l EU:s toppledare har också deklarerat att planerna på en gemensam europeisk försvarsstyrka inte kommer att minska Natos betydelse.
l Amerikanske riksbankschefen Alan Greenspan har antytt att han kommer att sänka räntan i början av nästa år, eftersom den amerikanska tillväxttakten mattas snabbare än väntat och de finansiella marknaderna är svaga. Hans uttalande bidrog till rekorduppgång på Nasdaqbörsen, plus 10,5 procent på en dag.
l Israels premiärminister Ehud Barak har utlyst nyval i ett försök att hindra att förre premiärministern Benjamin Netanyahu återkommer som ledare för det konservativa Likudpartiet.
l Oljepriset föll förra veckan kraftigt, bland annat till följd av att Irak börjat exportera igen. FN:s säkerhetsråd har beslutat fortsätta att låta landet byta mat mot olja i ytterligare sex månader.
l EU:s regeringar har beslutat att förbjuda köttbaserat foder till alla djur inom jordbruket de första sex månaderna nästa år. Bakgrunden är oron för galna ko-sjukan. Jordbrukarna oroar sig för att omställningen blir dyr. Förbudet kan förlängas.
l Den finansiella krisen i Turkiet verkar vara över sedan landet fått ett oväntat stort lån, 72 miljarder kronor, från den Internationella valutafonden, IMF. I utbyte har regeringen lovat ta itu med bankerna. Det var oro för dem som orsakade krisen.
Internationellt näringsliv
l Finländska Nokia, världens största tillverkare av mobiltelefoner, satte fart på kurserna för telekomtillverkare sedan bolaget förlängt sin prognos om tillväxt på mellan 25 och 35 procent per år till att omfatta även år 2003. Ledningen tillade att lönsamheten skulle förbli fortsatt hög.
l Två av Europas största nya mobiloperatörer, Hutchinson och Whampoa, har svårigheter att få lån för att bygga 3G-nätverk i Storbritannien och Tyskland. Bankerna oroar sig för lönsamheten på de dyra licenserna och för att de redan lånat ut så mycket till telesektorn. Oron delas av den brittiska bankmyndigheten, som har uppmanat mer än 50 banker att hålla ett extra öga på utlåning till telekomföretag.
l Freeserve, Storbritanniens största internetoperatör, köps av franska Wanadoo, France Telecoms internetdel, för 22 miljarder kronor.l Brittiska mobiloperatören Vodafone köper 15 procent i Japans tredje största teleoperatör Japan Telecom i syfte att få majoritetskontroll över snabbväxande dotterbolaget J-Phone, som är mobiloperatör. Affären väntas skaka om på den japanska mobiloperatörsmarknaden, som domineras av NTT Docomo.
l Tillträdande chefen för ett franskt bolag som tillverkar så kallade smart cards, Gemplus, har fått ett aktie- och optionspaket som kan bli värt 952 miljoner kronor. Fondförvaltarna oroar sig för att det är ett tecken på att ersättningarna till europeiska chefer är på väg att bli lika höga som de i USA.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.