Nykomlingarna

De senaste åren har vi sett betydande maktrockader i svenskt näringsliv, inom flera av de viktigaste sfärerna. Bland nykomlingarna i år finns tungviktare som Investors Börje Ekholm, som sannolikt kommer att styra och ställa i svenskt affärsliv under många år, kanske till och med decennier.

De är inte helt okända, men det var först 2005 som de tog klivet ut i rampljuset på allvar. I årets upplaga av de 100 mäktigaste i Sverige finns 16 nykomlingar. Av dessa är det två som är självskrivna: nye riksbankschefen och nye vd:n för Investor. Det är två ämbeten som ingen kan negligera.

Både Stefan Ingves (28) och Börje Ekholm (8) rivstartade på sina poster. Den förste med att höja styrräntan två gånger inom loppet av två månader efter tillträdet. Den andre genom att tjäna drygt 80 miljoner kronor under sitt första år som familjens Wallenbergs nya frontlejon.

Men även om Ekholm är ny på vd-stolen i Investor är han gammal i företaget, 14 år har han tillbringat i sfären. De senaste sex åren före tillträdet var Börje Ekholm chef för affärsområdet Nya Investeringar med placering i New York. Börje Ekholm tar också, som vd för den största enskilda ägaren, klivet in i Ericssons styrelse vid vårens stämma. Där ska han tillsammans med sin företrädare Marcus Wallenberg försvara sfärens intressen.

Stefan Ingves på Riksbanken har också suttit i USA de senaste åren, som chef för monetära och finansiella system på IMF i Washington. Både Ingves och Ekholm har all anledning att hålla koll på den svenska löneutvecklingen som har avgörande betydelse för både företagsvinsterna och inflationen.

Här kommer de att stöta på den fackliga tungviktaren på den svenska industriarenan som också är nykomling på årets lista. Nummer 55 Mari-Ann Krantz är en veteran i industrin som mångårig ordförande för SIF och är nu aktuell för fusionsplanerna med HTF. Blir de verklighet handlar det om en ny facklig jätte med drygt 520.000 medlemmar som kommer att få en starkt röst i näringslivet.

Lars O Grönstedt åker snålskjuts in på nummer 24 när han hastigt lämnar över vd-stolen i Handelsbanken till en yngre förmåga och i stället tar på sig avgående ordföranden Arne Mårtenssons kostym. Han träder nu in i en av de viktigaste svenska sfärernas innersta rum. Sköter han sina kort kan han bli en av Handelsbanksfärens starka män efter Tom Hedelius och Sverker Martin-Löf.

Lite längre ned på listan på plats nummer 38 hittar vi riskkapitalisten på modet, Harald Mix med Altor Equity Partners. Inte så stor som sina kollegor med årets topplaceringar men klart på väg upp. Hoppade av Industri Kapital vid årtusendets början och lyckades dra ihop 650 miljoner euro till sin debutfond medan de gamla kollegorna stod och stampade. Nyligen stängde Altor sin senaste fond efter att ha sopat ihop nästan 11 miljarder kronor. Medelstora företag i Norden är måltavlorna.

Tekniksnillet Niklas Zennström, kom in på plats nummer 44 tack vare sitt bolag Skype, som såldes till -amerikanska megabolaget E-bay. Äger en driftighet som gjort honom till miljardär, vi räknar med att han kommer att låta tala om sig även framöver. Harriet Wallberg-Henriksson glider som rektor på anrika Karolinska Institutet in på 59:e plats. Ska skapa embryona till de nya tillväxtbolag som politikerna hoppas på.

Jonas Bonnier, nummer 65, är en bättre förlagsdirektör än författare. Håller på att erövra hela kungariket, steg för steg. Charmig kille som tar för sig. Är inte så mjuk som han låtsas. Före detta journalisten, numera styrelseproffset Caroline Sundewall (72) tillhör den hårda kärnan i den lilla grupp av kvinnor som nu rekryteras till tunga styrelser.

Mats Jansson (74) sköter som vd för Axel Johnson det dagliga slitet åt familjesfären. Hur långt in i salongerna och plånböckerna de släpper honom får framtiden utvisa. Akbar Seddigh (77) blir allt tyngre inom medicinteknik, greppar nu fem styrelseklubbor.

Björn Rosengren, mannen med nio liv, rycker in på nummer 89. Gick från ministerjobb i (s)-regeringen direkt in på lobbyisternas arena där han tjänar storkovan både åt sig själv och uppdragsgivarna Stenbecksfären. Moraliska frågor? Inte hans bord.

Ny på listan är även Anders Böös (95) som lägger alltfler styrelseuppdrag under sig. Senaste exemplet är inhoppet som styrelseord-förande i Observer.

Superjuristen Axel Calissendorff syr ihop landets viktigaste företagsaffärer och kvalar därför in på nummer 95.

Akademikern Anders Borg går från en helt anonym tillvaro in på nummer 62. Har ett förflutet bland annat på Riksbanken och SEB. Den politiske novisen är arkitekten bakom moderaternas nya ekonomiska politik och kan gå till historien som en av dem som vände partiets kräftgång.

Han hamnar före sin borgerliga kollega Karin Pilström (fp) av ett par skäl, trots att hon är finansministerkandidat. Dels har han haft en nyckelroll i moderaternas utveckling, dels kör han, såvitt vi vet, nykter. Pilström slinker in på plats 100, finansmarknaden utgår från att hon blir finansminister i en borgerlig regering, hon är en erfaren politiker och har förutsättningar att överleva i politiken trots sin rattonykterhet.

Näst sista platsen på listan har Fritidsresors informationsdirektör Lottie Knutson lagt beslag på. En riktig rookie som blev hela Sveriges hjältinna och krishanterare i samband med tsunamikatastrofen. Hon höll huvudet kallt medan hela det officiella Sverige stod och väntade på order från en lamslagen regeringsapparat. Nu är hon på väg in i H&M:s styrelse och det kommer säkert fler anbud.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.