Obesvarad kärlek till Danmark
Centrum för Danmarksstudier grundades vid Lunds universitet inför Öresundsförbindelsens öppnande.
– Då trodde de flesta att bron skulle leda till ett enormt uppsving för den svensk-danska samhörigheten. När vi nu kan se tillbaka på resultatet ser vi hur de strukturella skillnaderna orsakar problem i regionen, sa den då relativt nytillträdde föreståndaren, etnologiprofessorn Fredrik Nilsson i Lunds Universitets Magasin i maj 2013.
I dag heter det Centrum för Öresundsstudier. Det var regionen – inte bara Danmark – som centrumet handlat om hela tiden. Samtidigt går det inte att låta bli att koppla namnbytet till en känsla av obesvarad svensk kärlek till Danmark.
Med Öresundsbron ersattes den romantiska bilden av hygge, wienerbröd med chokolade och kontinentala vanor av en mer realistisk syn på danskarna. Danskarna däremot har haft en nykter bild av svenskarna hela tiden.
– I Danmark har man alltid tagit Sverige på blodigt allvar, sa Fredrik Nilssons företrädare, kulturhistorikern och professorn Hanne Sanders till Sydsvenskan år 2010.
Kanske är det därför danskarna så ofta också tycks ha ett försprång i affärer?
Lotta Dinkelspiel skriver på sidan 9 om den floppartade fusionen mellan svenska Posten och Post Danmark och en rad andra svenska misslyckanden väster om Öresund. Ett annat bolag där danskarna skickligt förhandlat sig till en vinnarposition är flygbolaget SAS, med Kastrup som huvudhubb och där svenska och norska regeringar nu tycks vara beredda att kasta in handduken. Läs mer på sid 28.
Styrelseordförande i SAS är för övrigt den skicklige danske affärsmannen Fritz H Schur, som även ledde Postnord-styrelsen i fusionen.
33-listan i Umeå och Göteborg
På delfinalen i Umeå i dag onsdag 8 mars avgörs vilket bolag som kniper en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens åtråvärda 33-listan över Sveriges bästa unga teknikbolag. Nästa tisdag 14 mars är det dags för Göteborg, det fjärde och sista turnéstoppet före finalen i Stockholm. Läs mer på sidan 20 och på 33-listan.se.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.