Offensiv back i powerplay: Därför vågar Joel Backesten inte äga Hemnet

Under hockeykarriären beskrevs Joel Backesten som en "defensiv back", men för att beskriva portföljen vill han snarare säga "offensiv back som gillar att stå i powerplay".
Affärsvärlden möter småbolagsförvaltaren som hänger upp bolagsvästar på väggen och vill ha ägare av kött och blod: "VD:arna i våra bolag har aldrig använt McKinsey som konsult", säger Joel Backesten och berättar om:
✔ Varför han lägger så stor vikt vid pilotskolan
✔ IPO-tradesen: "Vi tjänade 3 år på 15 minuter"
✔ Det tråkiga bolaget som inte blir utkonkurrerat av AI
Offensiv back i powerplay: Därför vågar Joel Backesten inte äga Hemnet - Joel Backesten
Förvaltaren Joel Backesten berättar i en intervju med Affärsvärlden om bolagen han gillar, investeringarna som inte gick som planerat och vad han inte vågar äga. Foto: Danske bank, Samuel Steén / TT, SLP, Magnus Lejhall / TT, Fredrik Sandberg / TT,

Förvaltaren Joel Backestens hockeykarriär började i Umeå, i Tegs och Björklöven, och tog honom sedan vidare till  Kristianstad och Olofström. I dag är skridskorna lagda på hyllan och Joel Backesten har arbetat på Danske Bank i 8 år.  Vi sitter på svenska huvudkontoret med utsikt över Norrmalmstorg i Stockholm.

“Man kan se till Riche. Eller nästan”, säger Joel Backesten och tittar ut som för att bevisa sin poäng. Jag ser till Cartier.

Sverige Småbolag Class SA

Förvaltare: Joel Backesten och Herman Eriksson
Förvaltat kapital: 5,2 Mdr kr
Förvaltningsavgift: 1,25% (årlig avgift 1,52%)
Utveckling i år: 11%
Utveckling 1 år: 40%
Utveckling 3 år: -18%

Joel Backesten har förvaltat fonden Sverige Småbolag Class SA sen 2018. Fondens utveckling hittills i år är blygsam, upp 11% och har bara gått något bättre än jämförelseindex.

Idag förvaltar han den tillsammans med Herman Eriksson efter att Max Frydén gick till Cliens kapitalförvaltning  i somras.

Fonden hade guldår under coronapandemin, sen dess har det varit tuffare. Joel Backesten säger att han alltid vill att det ska gå bättre, men att riskprofilen samtidigt gör att de hellre väljer flera bolag som är rätt över tid, istället för att satsa allt på ett kort.

“Vi tittar efter bra avkastning på eget kapital, växande vinst per aktie. Vi brukar säga 10% per år över en cykel. I många fall ska de ha möjlighet att växa ännu mer än 10%. Att de har en marknadsledande position tycker jag är jätteviktigt och så måste de ha en bra ledning”, säger Joel Backesten. Och ledning, det återkommer vi till många gånger under intervjun.

Industriåterförsäljaren Alligo är senaste bolaget som plockats in i portföljen. På en dryg månad har investeringen backat 10%. Bolaget säljer produkter och tjänster till den professionella byggmarknaden. I den senaste rapporten redovisade bolaget återigen en negativ organisk tillväxt och en försämrad ebita-marginal.

Joel Backesten tycker bolaget håller uppe marginalen, har kapat kostnaden samt bibehåller förvärvstakt och marknadsandel. Det han vill se nu är volymförsäljning, för så fort en kund köper mer än ett paket skruv så får bolaget 100% inkrementell marginal på bruttomarginalen.

Ser du verkligen att volymförändringen kommer nu?

“När väl volym kommer in i aktien så kommer den ha gått 40%. Det går inte att tajma volym. Så är det ett eller tre kvartal som är svaga till innan det kommer är helt omöjligt att säga.”

“DE HAR ALDRIG ANVÄNT MCKINSEY SOM KONSULT”

Just nu byggs det om på svenska huvudkontoret, annars har förvaltningsteamet alla västar från sina bolagsbesök på väggen. “Vi kallar det matchtröjor”, säger han med ett skratt. Onekligen är hockeytänket närvarande även nu för tiden.

Och i investeringarna då är det pilotskolan som gäller.

“VD:arna i våra bolag, brukar jag säga, har aldrig använt McKinsey som konsult. Är det ett problem i bolagen, då ringer de inte till McKinsey och säger ‘hej, hur ska vi göra vår strategi?’ Utan vi letar efter VD:ar där bolaget är deras bebis. Brinner någonting en fredagkväll? Då väntar man inte till måndag för att lösa det, man åker in direkt.”

Samtidigt erkänner Joel Backesten att det finns nitar han gått på. Men han vill också lyfta fram sin bästa försäljning. I oktober 2021 köpte förvaltningsteamet e-handelsbolaget BHG som tappat från 160 till 120 kronor. Men kort därefter fortsatte aktien att falla ner till 80 kronor. Teamet insåg att de hade tänkt fel och sålde.

“Det blev ju fantastiskt, det var vår bästa affär. Om du kollar hur mycket pengar vi har tjänat på att kapa den.”

BHG:s aktie kostar 18 kronor idag.

“Vi brukar tänka att om vi gör det väldigt, väldigt bra, då har jag rätt 53% av gångerna. Herman har rätt 53% av gångerna. Tillsammans har vi rätt 54-55% av gångerna. Då har vi också fel 45% av gångerna. Det är bara att erkänna att man har fel i sin investeringsstrategi ibland. Då är det bara att göra om och göra rätt.”

Danske banks småbolagsförvaltare Joel Backesten har alltid portföljen uppe på en av tre skärmar. Foto: Nike Mekibes

BOLAGEN HAN INTE VÅGAR ÄGA

Fonden har en investeringhorisont på fem år, men långsiktighet är inte samma sak som långvarighet, säger Joel Backesten. Och det finns bolag han inte vill vara långsiktig ägare i.

Hemnet har vi ägt i 15 minuter på IPO:n. Då var vi väl upp 80% eller någonting, det var ju 3 år på 15 minuter så då sålde vi.”

Han berättar att de gjorde samma sak i affischbolaget Desenio. “Vi tjänade pengar i Desenio. Det tror jag inte många har gjort. Den ägde vi också en halvdag eller någonting.” Desenio har tappat 99% sen noteringen år 2021.

Tillbaka till bostadsplattformen Hemnet, för även om fonden sålde på IPO är det ändå ett bolag som har många av de kvalitéer Joel Backesten vill ha i portföljen. Men han tycker risken är för hög och därför väljer han bort det.

“Säga vad man vill men att styrelsen säljer aktier in i ett aktieåterköpsprogram. Det går inte ihop. Det är ett beslut jag tycker är fel”.

Sen ser Joel Backesten att bolaget inte kan fortsätta höja priserna för evigt, att det finns en bortre gräns för vad bostadssäljare är villiga att betala och att spelreglerna kan förändras när avtalet med Mäklarsamfundet går ut, även om det är långt till 2045.

22% ORGANISK TILLVÄXT

Ett annat bolag som istället har möjlighet fortsätta höja priser är affärssytembolaget Fortnox som är drygt 3% tungt i portföljen. Joel Backesten tycker att bolaget har en låg prispunkt jämfört med konkurrenterna.

“Du låser in kunderna ganska bra. Det är inte så kul att byta redovisnings- och ekonomisystem”.

Apropå pilotskola så föll aktien över 10% på dagen när det meddelades att Tommy Eklund skulle lämna VD-posten i mitten på augusti. Aktien har återhämtat sig sen dess och Joel Backesten är inte oroad. Ordförande Olof Hallrup är fortsatt storägare med 19% av kapital och röster.

“Vi köpte faktiskt lite mer dagen Tommy Eklund lämnade”, säger Joel Backesten.

Samtidigt har blankningen ökat i aktien sen VD-avhoppet och 6% av kapitalet är nu kortat. Men inte heller det oroar.

“Om man bara blundar, kollar på vart vi befinner oss i konjunkturen och hur tufft det är för många bolag. Ändå växer Fortnox 22% organiskt. Det är ju helt fantastiskt.”

Och Joel Backesten tycker inte att man bör få magsår av multipeln även om den är högre och handlas ungefär 30 gånger ebit för nästa år.

Kan Fortnox verkligen hålla i tillväxten? 

“Senaste 3-4 åren är multipeln ner ganska rejält, men tillväxten har ju kompenserat för det så du har ändå fått avkastning på aktien. Det är klart, blickar du tio år fram är det självklart den ska ner. Men bolaget har fortfarande tre ben och det är det jag tycker är så fantastiskt.”

“VI HAR SMYGMINSKAT”

Ett innehav som fonden istället minskar i är kylgrossisten Beijer Ref. Men trots att man sålt av är det fortfarande ett av de större innehaven som står för 4,75% av portföljen.

“I höstas kände vi att alla stjärnor stod helt rätt i bolaget. Bolaget är väldigt positiva, de exekverar bra och värderingen har kommit upp bra. Då kände vi att om EQT någon gång ska sälja så är det nu och därav minskade vi positionen litegrann.”

Och så blev också fallet. I mitten av september sålde det noterade riskkapitalbolaget EQT aktier i kylgrossisten för 3,3 Mdr kr i en placing med rabatt på 7,2%.

Joel Backesten: “Vi arbetar ganska ofta med positionerna. Beijer Ref vill vi äga på fem år, men med olika tyngd i portföljen beroende på prislappen”.

Källa: Factset

DEFENSIV FÖRVÄRVARE

Ett bolag som inte gått så bra i portföljen är teknikhandelskoncernen OEM International. Under tisdagsmorgonen kom nyheten om att svenska riskkapitalbolaget EQT lägger bud på bolaget med en rabatt om 12% jämfört med måndagens stängningskurs.

“Den såg man inte komma. Jag tycker budet är alldeles för lågt men nu blir det fart på förvärven”, säger Joel Backesten.

I mitten på oktober landade Affärsvärlden i ett neutralt råd för OEM International. Det är en aktie som har pendlat mellan 110 och 125 kronor senaste tre månaderna. Facit hittills i år är en uppgång på 19%. Joel Backesten, som också har många andra förvärvare i portföljen, gillar bolaget som skiljer sig mycket jämfört med konkurrenterna. “De har inte varit tillräckligt aktiva på förvärv. De är defensiva, vill inte ta på sig för mycket skuld och satsar på utdelning”.

Bolaget har en bra balansräkning som möjliggör utrymmet för att öka förvärvstempot. Samtidigt värderas aktien till rabatt mot andra teknikhandlare.

“OEM kommer aldrig komma upp i Lagercranz eller Addtechs förvärvsnivå. Det har vi inte med i caset, även om det skulle vara en superbonus. Istället kompenserar OEM det genom att ha mycket bättre organisk tillväxt jämfört med de andra.”

DET TRÅKIGA BOLAGET

Ett bolag som inte passar in i hockeyreferensen “offensiv back i powerplay” är industrigruppen Beijer Alma, ett bolag som tillverkar fjädrar. Hittills i år är aktien ner 11%.

“Det är ett extremt tråkigt bolag. Alltså, jättetråkigt”.

Bolaget påverkas av en svag industrikonjunktur, samtidigt så redovisade bolaget en organisk tillväxt i det tredje kvartalet. Efterfrågan var starkast i Norden och svagast i Tyskland enligt rapporten 25 oktober.

“De behöver lite mer volym för att få lite hävstång. Men fjädrar, det kommer inte att bli utkonkurrerat av AI. Det är ingen risk”, tror förvaltaren.

Bolaget togs in i portföljen för ett och ett halvt år sedan och har en plan utveckling sen dess. Men Joel Backesten tycker att den är värd att hålla kvar:

“Värderingen är jättelåg, det kommer ut bra kassaflöde, cykeln ska förhoppningsvis inte bli så mycket sämre, perceptionen är jättedålig.”

TRADEADE DIPPEN I BRAVIDA

Vi glider vidare på isen och bolag som presterat sämre i portföljen. Installationsbolaget Bravida föll kraftigt i våras efter att det framkommit att bolaget överfakturerat och att Region Skåne hävt ett avtal.

“Det första vi gjorde när det där kom det var att sälja. Och sen köpte vi tillbaka aktierna efter 4-5 dagar.”

Idag är bolaget ett mindre innehav i fonden. Samtidigt tycker Joel Backesten att bolaget, trots en tuff marknad och “shitstormen”, lyckats visa upp en okej rörelsemarginal på 5.1% rullande 12 månader, jämfört med de 6,5% som de historiskt legat omkring.

“Förtroendet har fått sig en jättetörn”.

Nu behöver bolaget bevisa att de kan vända i Danmark, att marginalerna inte kollapsar och att bolaget kan fortsätta göra förvärv. Joel Backesten drar upp bolagets graf på sin skärm och pekar.

“Nu blir det famous last words här men det är bottenvinster på bottenmultipel. Det brukar ju vara tvärtom. Därför känns det som att det inte är nu du säljer Bravida.”

I mitten på oktober uppgav källor för Affärsvärlden att danska konkurrenten, installationsbolaget Currentum, kunde komma att noteras i vinter till en värdering på 7-8 miljarder kronor.

Skulle det vara intressant? 

“Jag tror att de kommer att ha svårt att notera det på grund av multiplarna Bravida och Instalco handlas på.  Det finns extremt många roll-ups i det här segmentet, många som gör samma sak. Det är nog väldigt svårt för någon att komma till börsen just nu.”

“JAG ÄR EN ALLTIALLO”

Fastigheter väger tungt i svenskt småbolagsindex, men är underviktat i portföljen. För nu iallafall. Bland de fastighetsbolag som ändå hittas i fonden är det återigen fokus på pilotskolan.

“Det är den här kött- och blodägaren som verkligen brinner för vad de gör.”

Joel Backesten lyfter fram logistikfastighetsbolaget SLP och berättar anekdoten när han ifrågasatte ett av bolagets fastighetsköp i Västerås. “Då sa vice ordföranden Peter Strand till mig: ‘Vet du hur lång tid det tar att köra elbil från Malmö till Västerås? Åtta timmar’. Han körde alltså dit för att se fastigheten, knacka i väggarna. Det är det man vill ha. Inte en white collar som går till jobbet klockan åtta, kommer hem klockan fem och köper en fastighet utifrån vad transaktionsteamet säger”.

Joel Backesten säger att som förvaltare blir man en alltiallo och just därför behöver man hitta de bra människorna att ta rygg på.

Det finns dock en fråga förvaltaren alltid ställer sig för att ta beslut ifall en aktie ska ligga kvar i portföljen:

“Skulle jag köpa detta idag? Om svaret är nej, sälj direkt.”

Läs mer: 

Förvaltaren om vinnare, blodiga förluster och guldkort: ”Tyskarna blir ju som tokiga”

Förvaltaren om favorit-förvärvare, Fortnox och Nibe: ”Aktien ska vara dyr”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.