Ökade kapitalinkomster bakom stigande inkomstskillnader

De ökade inkomstskillnaderna i Sverige beror främst på att kapitalinkomsterna ökat, men även på att transfereringarna har halkat efter övriga inkomster.
Ökade kapitalinkomster bakom stigande inkomstskillnader - nasdaq-omx-affarsvarlden-700_binary_6875642.png

Det framgår av Långtidsutredningen 2019 som presenterades på måndagen, enligt ett pressmeddelande.

Däremot har spridningen i arbetsinkomster minskat något. Visserligen har löneskillnaderna blivit större, men det har motverkats dels av att arbetstiderna har ökat för dem som arbetar minst, dels av att sysselsättningsgraden är högre.

I ett framåtblickande perspektiv talar mycket för att inkomstskillnaderna kommer att fortsätta öka om inte politiska åtgärder vidtas.

Enligt utredningen är det sannolikt att ojämlikheten fortsätter att öka fram till 2035 och det blir en utmaning att tillhandahålla vård, skola och omsorg framöver – inte minst då behovet av välfärdstjänst främst inom äldreomsorgen kommer att öka de närmaste 15 åren.

”Utredningens analys visar att Sverige klarar att finansiera de ökade behoven av välfärdstjänster. Utmaningen består därför främst i att hitta personal som kan producera vård och omsorg till en allt äldre befolkning, eftersom behoven kommer att växa snabbare än den arbetsföra befolkningen. Denna utmaning väntas bli större på landsbygden än i städerna och kan därför komma att påverka välfärdens fördelning mellan olika delar av landet”, konstaterar utredningen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets