Oljefonden har sålt av 314 bolag på 9 år

Norska oljefonden kom förra året att sälja 32 företag efter att ha gjort sin årliga riskanalys. Fonden tittade bland annat på frågor som berör skattepraxis och mänskliga rättigheter och arbetsrätt i samband med bedömningen. Det uppgav VD Nicolai Tangen under en presskonferens på torsdagen, skriver E24.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Tangen sade att totalt 314 företag har fått lämna Oljefonden sedan 2012.

Klimatet spelar en allt viktigare roll för Oljefonden som har ett delägande i 9 123 bolag. Fonden är aktiv kring denna fråga och kom under förra året att diskutera klimatförändringarna med över en fjärdedel av bolagen i portföljen. Totalt blev det 536 möten.

Oljefonden har också visat upp sin topp 20-lista över största innehaven. Toppar gör de amerikanska IT-jättarna med Apple som etta. Fonden äger aktier i Iphonetillverkaren för 185,3 miljarder norska kronor.

Därefter placerar sig Microsoft och Amazon med poster på 147,9 miljarder respektive 124,3 miljarder norska kronor. Tesla placerar sig på en 12:e plats med 45,8 miljarder norska kronor, efter att ha varit fondens 442:e största innehav 2019. Kombinationen av en urstark utveckling för Tesla-aktien i fjol och fondens ökade ägande till 0,8% från 0,45% förklarar platsförbättringen.