Oljefonden laddar för aktieköp

En regel om att hålla uppe aktieandelen gör att den gigantiska norska oljefonden kommer att köpa aktier. Frågan är hur snart.

Den norska oljefonden, med drygt 10 000 miljarder norska kronor, har en målsättning om att ha 70 procent av fonden i aktier. På en presskonferens under torsdagen sade fondens chef Yngve Slyngstad att andelen i dagsläget ligger på 65 procent efter raset på världens aktiemarknader i spåren av Corona.

– Det betyder att fonden är i en situation där, så vitt vi kan bedöma, den så kallade återbalanseringsregeln aktiveras. Det innebär att vi vid någon tidpunkt börjar köpa aktier, sade Yngve Slyngstad.

När det kan ske eller om man redan börjat ville han inte kommentera. Efter finanskrisen 2007–2009 infördes återbalansering som en regel, tidigare var det upp till fonden själv att bestämma. Regeln säger att återbalansering ska ske när aktieandelen avviker med mer än två procentenheter från 70 procent, något som alltså nu skett.

Det är egentligen det enda kring regeln som är känt men enligt Slyngstad är regeln både komplex och har element som styr när, hur och i vilken takt en återbalansering sker.

Jämfört med årsskiftet är värdet på fonden faktiskt högre idag trots börsraset och det beror på att den norska kronan tappat ungefär lika mycket som fondens aktieinnehav.

På en fråga om hur Yngve Slyngstad tror att den pågående krisen påverkar företag på lite sikt sade han bland annat att han tror att det leder till att företag håller större kassor och likviditetsreserver framöver.

– Alla har nu insett att man måste vara förberedd på ett läge där ekonomin faktiskt stannar, sade han.

Han sade också att fonden i år nu räknar med ett klart lägre kassaflöde från utdelningar samtidigt som det norska finansdepartementet lär göra det största uttaget någonsin. Det kommer att täckas genom försäljningar av räntepapper.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.