Oljepriserna sjunker

Oljepriserna har återigen sjunkit på tisdagen, efter att ha återhämtat sig under måndagen. Oljepriserna pressas av minskade förväntningar på Opec-mötet efter att Saudiarabien sagt att mötet endast är rådgivande och då Irans oljeminister lovat att man ska fortsätta att öka produktionen framöver.

Enligt Commerzbank finns det inga rimliga förklaringar till gårdagens uppställ i priserna även om de senaste attackerna i Nigeria, den svagare dollarn och den principiella viljan bland oljeproducenterna att begränsa produktionsökningen kan ha bidragit.

“Beskeden i Algeriet står i skarp kontrast med verkligheten med tanke på serien av nya produktionsrekord som noterats inom Opec och Ryssland”, skriver Commerzbank som inte väntar något annat än en halvhjärtad avsiktsförklaring efter mötet.

I Nigeria och Libyen bör dessutom produktionen återhämta sig framöver. Det finns även tecken på att producenterna inom Opec förbereder sig på en lång period med låga priser, då Saudiarabien i dag meddelat att man avser att dra ned på kostnadskostymen för de offentliga utgifterna.

Saudiarabiens oljeminister Khalid al-Falih drog ned förväntningarna på mötet i Algeriet på tisdagen genom att säga att mötet endast är rådgivande. När det handlar om att begränsa oljeproduktionen ska Saudiarabien följa oljekartellen Opecs konsensuslinje som väntas komma att formeras under de kommande månaderna.

Ministern sade att man är fortsatt optimistiska till marknaden även om återhämtningen som skett på marknaden gått trögare än vad man hade hoppats.

“Jag är ganska övertygad om de fundamentala faktorerna”, kommenterade oljeministern.

Förenade Arabemiratens oljeminister, Suhail bin Mohammed al-Mazroui, har kommenterat att man skulle ge stöd för en frysning av produktionen för att ge stöd till oljemarknaden.

Irans oljeminister Bijan Zanganey lovade på tisdagen att fortsätta öka produktionen, inför mötet i Algeriet. Det kommer inte att ske någon produktionsbegränsning innan landet når 4 miljoner fat om dagen, vilket kan jämföras med nivån om 3,6 miljoner fat per dag i augusti.

Ryssland uppges inte komma att delta vid mötet i Algeriet.

Under eftermiddagen släpps USA-statistik över huspriser, inköpschefsindex för tjänstesektorn samt konsumentförtroende. Sent i kväll, vid 22.30, presenterar branschorganisationen API statistik över USA:s oljelager.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här