Omfattande prisfusk i läkemedelsjättarna

Astra Zeneca är hittills det enda läkemedelsbolag som har fällts för brott mot EU:s konkurrensregler. Men fusket är utbrett och fler domar lär följa efter en stor granskning som nu görs.

EU-kommissionen har länge misstänkt att Astra Zeneca har missbrukat sin dominerande ställning på magsårsmarknaden. Redan i början av 2000 inledde kommissionen en granskning. Det var två beteenden som blev föremål för uppmärksamhet, först misstanken att företaget hade lämnat oriktiga uppgifter för att få ett så kallade tilläggsskydd för magsårsmedlet Losec, sedan åtgärden att byta Losec-kapslar mot tabletter när patenttiden närmade sig slutet.

Kommissionen ansåg att syftet i båda fallen var att blockera eller försena introduktionen av generiska versioner (kopior) av Losec och dömde i juni 2005 Astra Zeneca till böter på 60 miljoner euro. Det var första gången som kommissionen bötfällde ett läkemedelsbolag för brott mot konkurrenslagen. Astra Zeneca har överklagat beslutet till förstainstansrätten där det fortfarande ligger. En dom där kan överklagas till EG-domstolen vilket innebär att ärendet kan ta lång tid.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här