Optimistisk OM-ledning

Börsen reagerade inledningsvis mycket negativt på OM Gruppens kvartalsrapport, men på eftermiddagen har aktien återhämtat sig. OM Gruppens ledning ser fortsatt positivt på Jiway och håller fast vid scenariot med en konsolidering av börserna i Europa.

När OM Gruppens koncernchef Per E Larsson tillsammans med vice koncernchefen Magnus Karlsson presenterade ett resultatras på 90 procent jämfört med första kvartalet förra året, valde han att se saken från den ljusa sidan. Därför visade han ofta bilder som visade det rullande 12-månadersresultatet istället för att jämföra kvartal.

På så sätt kunde han visa att omsättningen har ökat med 47 procent medan vinsten fallit med 18 procent. Tittar man på kvartalssiffrorna har omsättningen ökat med 13 procent medan vinsten är närmast utraderad. Inom affärsområdet Transactions har resultatet fallit och inom Technology är det oförändrat.

”Resultatfallet inom Transactions under första kvartalet beror till hälften på börsfallet, börsen steg med 15 procent första kvartalet förra året medan den föll med 21 procent i år, och till hälften på den prissänkning på 40 procent som vi av konkurrensskäl har genomfört inom derivathandeln”, sa Per E Larsson.

På frågan om det inte fanns en risk att konkurrenten Deutsche Börse skulle försöka pressa ut OM helt från derivatmarknaden genom fortsatt prispress svarade Per E Larsson så här:

”Jag tror inte att Deutsche Börse vill förstöra marknaden för sig själva genom prisdumpning, snarare tror jag att de vill göra strukturaffärer på olika lokala marknader. Dessutom tror vi inte att det här handlar bara om priset utan även om den service man kan erbjuda.”

Finns det inte en risk att ni kommer att tvingas sänka priset även på aktiehandeln? ”Nej, det har vi inga planer på, den är redan så effektivt prissatt”, sa Magnus Karlsson.

Inom Technology var tillväxten hög, men höga kostnader pressade även vinsten. ”Technology växte med 70 procent förra året. Det är bra att vi under de omständigheterna har lyckats hålla vinsten oförändrad, det är inte många IT-företag som har klarat det. Totalt sett har organisationen vuxit från 1000 anställda till 1400 det senaste året, det kostar enorma pengar. Det är också svårt att anställa folk i den takten, därför tvingas vi ta in konsulter”, sa Magnus Karlsson.

”Vi har inte kunnat leverera så snabbt som vi hade önskat i Technology, men tillväxten är fortsatt stark och vi har en bra balans mellan nya order från gamla kunder och helt nya kunder”, sa Per E Larsson.

Jiway fortsätter att vara en het fråga för OM och en analytiker menade att det inte finns mycket som talar för att Jiway, som idag har en kostnadsbas på runt 500 Miljoner kronor per år, skall gå runt 2002.

”Vi tror på Jiways affärsmodell, och av det vi har sett av tillströmningen av partners den senaste tiden är resten av marknaden ännu inte redo att konkurrera med oss. När marknaden vänder kommer intäkterna i Jiway att öka, det är vi övertygade om”, sa Per E Larsson.

Larsson och Karlsson talade också om konsolideringen bland Europas börser. ”Många börser är pressade nu när volymerna faller och därför förs hela tiden diskussioner om hur man kan samarbeta för att få ned kostnaderna. Vi ser en konsolidering i Europa och den vill vi delta i”, sa Per E Larsson.

Är det inte naturligt att man börjar hemma, Oslobörsen är ju till salu, varför köper ni inte den? ”Det finns inget egenvärde i att köpa en börs, man kan öka effektiviteten genom samarbete ändå. Inom Norex, det vill säga Stockholms, Oslos, Islands och Köpenhamns börser har vi ett samarbete som är en stegvis process. Nu skall vi köra på samma tekniska plattform, Danmark är inne, Island är på gång och Oslo kopplas på om ett år, därefter är nästa steg lättare att ta.”

Det har tagit väldigt lång tid, förrförre börschefen Bengt Rydén påbörjade arbetet med en nordisk börs för 15 år sedan? ”Ibland är det svårare ju närmare varandra man är.”

Förra året skulle ni köpa Londonbörsen, är köp av börser inte huvudspåret längre? ”Vi går nu andra vägar, men målet är detsamma, att sänka kostnaderna.”

Är Stockholmsbörsen till salu? ”OM är börsnoterat och är per definition till salu varje dag och vi får nya ägare varje dag när våra aktier byter ägare. Men som jag sade behöver man inte ta in nya ägare för att ha samarbeten. Man kan också tänka sig att man köper delar av en börs omsättning, exempelvis listningsfunktionen”, sa Magnus Karlsson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från MATCHi
Annons från ABG Sundal Collier