Organisation vill se bokriskommission

Stockholms Handelskammare välkomnar regeringens samarbetsinvit till oppositionen om bostadspolitiken.

”Bostadsbristen är akut i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Krisen är djup, men den går att övervinna. Ett viktigt steg i den processen är att åstadkomma en blocköverskridande överenskommelse”, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

”Från Stockholms Handelskammares sida föreslår vi att det skyndsamt tillsätts en nationell bokriskommission som får i uppdrag att lämna slutsatser inom en tremånadersperiod. Assar Lindbeck bör leda kommissionens arbete. Den dysfunktionella bostadsmarknaden är ett av landets största tillväxthinder”, säger Maria Rankka som är vd för Stockholms Handelskammare.

Organisationen argumenterar för att reavinstskatten vid försäljning av villor och bostadsrätter bör sänkas, liksom skatten på uppskov. Sänkningen bör finansieras med en låg och effektivt utformad fastighetsskatt. Pantbrevsskatt och lagfartsavgift bör sänkas.

Vidare vill Stockholms Handelskammare genomföra en gradvis omreglering av bostadsmarknaden.

”Detta ska göras på ett socialt ansvarsfullt och politiskt genomförbart sätt. Vi föreslår ett tillfälligt bostadsbidrag – finansierat av en tillfällig förmögenhetsskatt på äldre fastigheter – för att skydda hushåll med svag ekonomi. Hyresgästernas besittningsrätt värnas och skyddet mot oseriösa hyresvärdar skärps. Anpassningen till mer rättvisande hyror beräknas ta ett till två år i de flesta städer”, heter det.

I artikeln på DN Debatt skrev regeringsföreträdare att regeringen vill samarbeta om ökat bostadsbyggande. Regeringen anser att nya reformer behövs. Fram till år 2025 behövs över 700.000 nya bostäder och alla partier måste nu lägga alla låsningar och konflikter åt sidan för att ta fram realistiska sätt att öka byggandet, argumenterades det.

Bland förslagen till reformer nämndes förenklade regelverk, ökad byggkapacitet genom utbildningar och öppnande för utländska byggbolag samt finansieringsstöd och en översyn av bostadssektorns beskattning.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.