Orkar teknikkonsultbolaget hålla ångan uppe?

ANALYS Synergierna är på plats och den nya koncernen har värderats upp på börsen. Kanske för mycket.

VÄNTA ÅF Pöyry har gått bra på börsen under det senaste året med en uppgång på över 50 procent. Under året har företaget integrerat sitt hittills största förvärv – finska Pöyry som köptes för 6 miljarder kronor i slutet av 2018. I dag är ÅF Nordens största teknikkonsultbolag med drygt 20 miljarder i årsomsättning och kring 15 500 anställda.

Aktien värderas till cirka 15 gånger innevarande års väntade rörelsevinst, enligt Factset. Även om detta är en viss rabatt mot jämnstora Sweco så är det en hög värdering och dyrare än de andra teknikkonsultbolagen vi jämför med. Frågan är om förväntningarna nu kommit i kapp aktien.

Det samlade intrycket är att ÅF är ett företag i medvind och att integrationen av Pöyry har varit framgångsrik.

ÅF har en imponerande historik med 11 procent årlig tillväxt till stabilt höga marginaler 2013–2018. Vi tror att potentialen i aktien ligger i att det fortsätter så. Det är snarare tillväxt än att marginalen expanderar upp mot och över 10 procent, som vi skulle hoppas på.

Risken är dock att branschen och ÅF Pöyry måste hantera en lite mindre positiv marknad kommande år.

Det är tänkbart att ÅF har en exponering som gör bolaget mindre utsatt för dessa tendenser. Inom bygg är man till exempel inte särskilt exponerad mot bostadssidan. Det är gynnsamt. Det finns också en möjlighet att löneinflationen blir ett lite mindre problem framöver. Men överlag är intrycket att värderingen av aktien inte fäster större vikt vid dessa risker.

Man ser för övrigt tecken i ÅF:s utveckling på viss marknadsförsvagning. Bolaget hade svag tillväxt i fjol och antalet anställda har planat ut de senaste kvartalen. Det är en indikator på dämpad framtida tillväxt.

I våra prognoser antar vi att den totala tillväxten stannar kring 5 procent kommande år. Parat med stabilt höga marginaler ger det en vinst kring 2,2 miljarder (ebita) 2022. Den nuvarande ev/ebita-multipeln för ÅF är 15 mot 13 för våra jäm­förelsebolag. Om aktien behåller den premievärderingen så finns en avkastningspotential runt 20 procent i korten.

Ur det perspektivet är värderingen rimlig. Vårt råd för aktien blir neutral.

Detta är en kortversion av Orkar teknikkonsulten hålla ångan uppe? Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets