Oron tilltar på Wall Street

En av fyra professionella investerare väntar sig en inbromsning i den globala tillväxten, enligt en studie från Bank of America Merrill Lynch.

Andelen oroade amerikanska investerare är därmed den högsta sedan december 2011 och en ökning från augusti där bara 7 procent av de tillfrågade hade en pessimistisk syn på det kommande börsåret. Det rapporterar CNN Money.

Nästan hälften av de tillfrågade investerarna tror att den amerikanska tillväxten kommer sakta in och hamna i takt med resten av världen.

Det var det bara en av tre som trodde i augusti.

”Investerare tar större positioner i cash och säger att de tror på en nedåtgående tillväxttakt”, skrev Michael Hartnett, chefsstrateg på Bank of America Merrill Lynch, i ett kundbrev efter rapporten släppts i tisdags.

Inte helt överraskande så toppade handelskriget listan över ekonomiska orosmoln, vilket var fjärde månaden i rad. På andraplats hamnade en inbromsning i Kinas ekonomi.

Undersökningen gjordes 7-13 september, innan president Donald Trump hade hunnit införa ytterligare 10-procentiga tullar på kinesiska tullar till ett värde av 200 miljarder dollar. Kina har svarat med samma mynt och infört tullar om 5-10 procent på amerikanska varor till ett värde av 60 miljarder dollar.

”Det ser verkligen ut som att vi närmar oss en nedåtgående spiral” skrev Bleaklys investeringschef Peter Boockvar i ett kundbrev på tisdagen.

Anne van Praagh, Moody’s riskgruppschef, sa att högre tullar kommer ”skada ekonomin med snedvridna priser”, vilket skapar ineffektivitet och dämpar investeringsviljan i ekonomin.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.