Osannolika räddare

Bakom Swedbanks räddning finns två gamla kompisar, med rötterna i kommunalpolitiken och Socialdemokraterna.

Två män, tre bolag, en ny maktsfär. Så kan man beskriva situationen som uppstår när Swedbank försöker stärka sina sargade finanser genom att stödja sig på Folksam och Kommuninvest, kommunernas egen “bank”.

När Swedbanks nyemission på 12,4 miljarder kronor är klar i mitten av januari blir Folksam storägare i banken med minst 5 procent, kanske mycket mer eftersom Folksam är med och garanterar emissionen. Samtidigt stärker Kommuninvest Swedbanks likviditet och balansräkning genom att ta över kortfristiga kommunala lån på 33 miljarder kronor, en process som väntas vara klar första kvartalet 2009.

Bakom de tre bolagen står bland andra två starka socialdemokratiska politiker och nära vänner, Anders Sundström och Lorentz Andersson.

Anders Sundström är vd för Folksam och Lorentz Andersson är en tung man på Swedbanks och Kommuninvests ägarsida. Lorentz Andersson är ordförande för Sparbanksstiftelsen Norrland och därigenom styrelseledamot i Swedbanks största ägare, sparbanksstiftelsernas förvaltningsbolag, samt styrelseledamot i Kommuninvest.

Anders Sundström och Lorentz Andersson har känt varandra sedan de båda var kommunalråd i Piteå respektive Skellefteå. Senare blev Lorentz Andersson landshövding i Västerbotten medan Anders Sundström blev minister. Lorentz Andersson var även ordförande i Swedbanks valberedning och Anders Sundström satt i bankens styrelse våren 2003 till våren 2004.

Som Affärsvärlden tidigare berättat var det ett samtal från Lorentz Andersson till Anders Sundström som till slut sydde ihop nyemissionen i Swedbank med Folksam som garant, även om Anders Sundström redan tidigare blivit kontaktad i frågan.

Med andra ord är duon en maktfaktor i Swedbank och Folksam som båda har folkrörelseliknande idéer om kundägande och samhällsansvar i botten.

Liknande tankar finns även inom Kommuninvest. Institutet startade 1986 då kommunerna slöt sig samman för att få bättre lånevillkor. I dag är 223, av landets 310 kommuner med i den ekonomiska förening som äger Kommuninvest. Bolaget har lika hög kreditrating som svenska staten och kan därmed låna upp pengar billigt.

Lorentz Andersson förnekar dock att Kommuninvest har något särskilt band till Swedbank.

– Vi är bankneutrala. Kommuninvest är berett att göra motsvarande avtal med alla banker. Det måste finnas likviditet i Kommuninvest och det har vi löst med Swedbank, säger han.

När Kommuninvest tar över Swedbanks kortfristiga kommunala lån behöver Kommuninvest låna upp pengar på marknaden och ger därför ut kommunala obligationer, som Swedbank ska sälja och därmed ge Kommuninvest likviditet. Kanske köper bankens fondbolag Robur dem och i så fall får fondandelsägarna vara med och betala.

Även Anders Sundström tonar ner Kommuninvests betydelse.

– Den affären lever helt sitt eget liv, den är inte inblandad i det här, säger han.

Men att en bank med allt annat än topprating har en vän med topprating ska inte underskattas.

Det har även spekulerats i att Folksams Anders Sundström ska ersätta Carl Eric Stålberg som ordförande för banken eftersom Stålberg är ansvarig för den strategi som försatt banken i knipa. Sundström har dock duckat, men kanske kan han åter bli styrelseledamot eftersom den före detta basen för Metallarbetarförbundet, Göran Johnsson, har avsagt sig omval.

– Jag har velat hålla den frågan (om en styrelseplats reds anm) borta, säger Sundström.

Även om inte Anders Sundström åter sätter sig i bankens styrelse kan vi konstatera att banken och Folksam står närmare varandra än tidigare.

Redan på 1980- och 1990-talen fanns planer på att införliva Folksam i sparbanksrörelsen, men runt 2003 blev det en fnurra på tråden. Då Anders Sundström tillträdde som vd för Folksam våren 2004, och samtidigt avgick ur Swedbanks styrelse, började dock de båda bolagen närma sig varandra. Numera har de flera avtal med varandra, bland annat har Folksam sålt sin kapitalförvaltning till banken och banken säljer Folksams försäkringar.

– Vi har börjat samarbeta på några områden, men det finns många områden där försäkring och finans kan samarbeta, säger Anders Sundström.

Vilka ytterligare områden han tänker på vill han inte säga:

– Det vill jag prata med banken om.

Trots närmandet är en framtida fusion tveksam. Trenden är snarare att försäkringsbolag och banker som gift sig skiljer sig.

– Det är ingen bra idé att blanda bank med försäkringsbolag eftersom ett försäkringsbolag kräver mycket mer kapital än en bank, det blir inga bra nyckeltal. Man kan samarbeta om distribution, varumärke och administration, men när man tittar på kapitalbindningen är det ingen bra idé, säger Anders Sundström.

Men även om vi inte ser en fusion är det troligt att banden mellan Folksam och Swedbank stärks. Vilken roll Kommuninvest kommer att spela i den konstellationen återstår att se.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.