Oväntat svag BNP-tillväxt i USA

Den amerikanska ekonomin växte långsammare än väntat i det andra kvartalet. BNP ökade bara med 0,7 procent och det är första gången sedan recessionen i början av 90-talet som tillväxten håller sig under 2 procent tre kvartal i rad.

Analytikerna hade före dagens preliminära statistik från det amerikanska handelsdepartementet räknat med en tillväxt för BNP på cirka 1 procent i det andra kvartalet enligt en sammanställning från Bloomberg News. Facit för kvartalet blev dock bara en årlig tillväxttakt på 0,7 procent.

I det första kvartalet var tillväxten 1,2 procent och kvartalet innan det 1,0 procent. Dagens siffra på 0,7 procent är den lägsta tillväxten i ett enskilt kvartal på åtta år och första gången sedan recessionen i början av 90-talet som ekonomin växer långsammare än 2 procent tre kvartal i rad.

Bland de hårdast drabbade områdena är investeringar i IT-utrustning och mjukvaror. I det första kvartalet låg dessa investeringar på en årstakt om minus 4 procent men rasade i det andra kvartalet till en årstakt på minus 14,5 procent, en uppgift som bland andra Cisco, Hewlett-Packard och Lucent knappast överraskas av.

Handelsdepartementet meddelade redan igår att nya order för telekomutrustning rasade med 21 procent i juni och låg 60 procent under nivån för juni förra året.

Konsumenterna gör vad de kan för att hålla ekonomin under armarna men även de minskade sina investeringar under det andra kvartalet. Efter en tillväxt på 3 procent i det första kvartalet sjönk årstakten till 2,1 procent i det andra kvartalet. Konsumenterna svarar för två tredjedelar av den amerikanska ekonomin och deras fortsatta köplusta, kombinerat med lägre räntor och skatter, gör att ekonomerna ändå hoppas på en återhämtning i slutet av året.

”Ekonomin är uppenbarligen fortfarande svag, men jag tror att det värsta är bakom oss nu. Jag tror att ekonomin kommer att växa snabbare i det tredje kvartalet och öka ytterligare i det fjärde”, säger Bill Cheney, chefsekonom på John Hancock Financial Services i Boston till Bloomberg News.

De höga lagernivåerna inom den amerikanska industrin har legat som en våt filt över produktionen det senaste halvåret. De börjar nu betas av och i det andra kvartalet sjönk de med ytterligare 27 miljarder dollar vilket är ytterligare en orsak för ekonomerna att hoppas på ökad produktion mot slutet av året.

Synen på utvecklingen mot slutet av året skiljer sig dock mellan ekonomerna och aktieanalytikerna. De sistnämnda fortsätter att i rask takt revidera ned sina prognoser för de tredje och fjärde kvartalen och räknar inte med några signifikanta förbättringar förrän tidigast i början av nästa år. Halvårsrapporterna har hittills inte heller bjudit på särskilt många upplyftande kommentarer om framtiden.

Stockholmsbörsen tog inte någon notis om dagens amerikanska statistik utan fortsatte sin stadiga uppgång pådriven av bland annat Ericsson. I USA tappade dock förhandeln lite fart av den oväntat svaga utvecklingen. Nasdaq 100-indikatorn behöll dock ett litet plus en dryg halvtimme innan handelsstarten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.