Överdriven USA-oro

Vindkraftverkstillverkaren Vestas lägger ett rekordår bakom sig. Nästa år blir inte lika starkt. Men skrämselhickan efter Donald Trumps valvinst kan visa sig överdriven.

Köp. Valframgången för Donal­d Trump har som bekant fått positiva effekter på världens börser, men på ett område dominerar mörkret, och det är när det gäller aktier med inriktning på miljövänlig energi.

Solcellstillverkare har sett börskurserna falla. Likaså vindkrafttillverkarna, där spanska Gamesas aktie har fallit med drygt 10 procent, tyska Senvion, som förut hette Repower Systems, har backat med cirka 12 procent och tyska Nordex med över 20 procent. Branschettan, danska Vestas Wind Systems, har, efter Trumps framgångar, backat kring 12 procent.

Marknaden har tagit fasta på att de amerikanska skattesubventionerna för grön el är i farozonen med en president som i valrörelsen angripit subventionerna, kallade PTC (Production Tax Credit), som ger elproducenterna 23 dollar per megawattimm­e (ca 21 öre per kilowattimme) producerad el.

Det finns emellertid gott om argument för att den blivande presidenten inte behöver skrota skatterabatten. Branschen kan passera som infrastrukturinvesteringar, vilket båda presidentkandidaterna sagt sig vilja investera i. Den skapar dessutom gott om jobb, 90 000 i USA. Och budgeteffekten av en skrotning blir ganska liten, 5 miljarder dollar per år. Dessutom är skatte­rabatten redan under utfasning till år 2024, så frågan har väckts om den ­nyvalde presidenten har intresse av att riva upp himmel och jord för principens skull. Republikaner är dessutom inte vindkraft­fientliga, snarare tvärtom.

63 procent av den amerikanska vindkraften finns i delstater som röstade på Trump. Och republikanernas tyngsta delstat, Texas, har tre gånger så mycket vindkraft installerad som demokraternas Kalifornien, visar en studie av Barclays. Dessutom har mer än hälften av delstaterna egna mål där de förbundit sig att uppnå en viss andel koldioxid­fri el till vissa förutbestämda datum, något som antas gynna fortsatt utbyggnad.

För Vestas, med svenske vd:n Anders Runevad i spetsen, är det här goda nyheter. USA är utan jämförelse danskarnas största marknad med 55 procent av leveranserna under årets tredje kvartal. Vestas är därmed den turbintillverkare som har störst exponering mot USA.

2016 är redan, som bolaget uttrycker saken, ett ”extraordinärt” bra år, och nyligen höjde företaget utsikterna vad gäller årets försäljning till mellan 10 och 10,5 miljarder euro, cirka 100 miljarder kronor. Prognosen för rörelsemarginalen lyftes samtidigt till mellan 13 och 14 procent. Under fjolåret var motsvarande tal 8,4 miljarder kronor respektive 10,8 procent.

Vestas är en Affärsvärldenfavorit, men för ett år sedan sänkte vi rekommendationen till vänta. Sedan dess har kursen åkt berg- och dalbana, där kursutvecklingen från nyår är minus 6 procent. Sedan i september är fallet 20 procent.

Nästa år väntas USA-marknaden för vindkraft falla 10–15 procent. Enligt ledningens prognoser väntas aktiviteterna i USA därefter växa fram till år 2020. Allt under förutsättning att det inte blir tvärstopp av politiska skäl.

Affärsvärlden har svårt att se varför någon politiker skulle ha intresse av att förstöra en marknad. Efter årets kanonresultat så ser det ut som, med mer försiktiga förväntningar för nästa år, att p/e-talet landar kring 17. Ingen orimlig nivå för ett snabbväxande verkstadsbolag med starka marginaler. Analytikerna tror på bolaget, 12 av 17 har köp. ­Affärsvärlden ansluter sig till dem – Trumpeffekten är av allt att döma överdriven. Utnyttja nedgången till att köpa aktien. Riktkurs på ett års sikt: 529 danska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight