OX2 säljer andel av havsbaserade vindkraftsprojekt

Vindkraftsbolaget OX2 säljer 49 procent i tre projekt av havsbaserad vindkraftsprojekt i Sverige till Ingka Investments. Affären får OX2 att uppdatera sin resultatprognos för 2022.
OX2
Foto: Olli Koskimäk/OX2

Projekten kommer att ha en potentiell total installerad kapacitet om 9 000 MW. OX2 kommer att erhålla en första betalning på 610 miljoner kronor. Om båda parterna är överens om att fortsätta utvecklingen kommer OX2 få upp till 100 000 euro per MW för 49 procent av den planerade totala kapaciteten.

De tre projekten är Galatea-Galene utanför Halland, Triton utanför Skåne och Aurora mellan Gotland och Öland.

Försäljningen av ägarandelen i de tre projekten förväntas ha en positiv effekt på rörelseresultatet med 584 miljoner kronor under andra halvåret 2022.

Efter affären väljer OX2 att uppdatera sin resultatprognos för 2022. Rörelseresultatet väntas i år landa på strax över 1 000 miljoner kronor. Havsbaserad vindkraft förväntas bidra positivt till OX2:s rörelseresultat från perioden 2023-2024 och framåt.

OX2 har klättrat 60 procent hittills i år på Stockholmsbörsen vilket därmed gör aktien till den tredje aktien med bäst utveckling bland large cap-bolagen. Endast Saab och Orrön Energy har gått bättre.

På samma tid har OMXS30 backat 19 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets