På börsen är ålder rätt

Här har vi troligen hittat ett uthålligt tema.

Att följa trender är en beprövad strategi på aktiemarknaden för att få hög avkastning. För denna strategi finns det olika varianter där en är att identifiera en särskild bransch eller nisch med potential för uthållig tillväxt. En titt i backspegeln på den svenska börsen under den senaste femårsperioden visar tyvärr inte på något tydligt tema.

Bland börsvinnarna hittar vi ett och annat industri- och teknologibolag uppblandade med några fastighetsbolag. Relativt spretigt och knappast något att bygga en uthållig strategi på. Arcam inom 3d-printing, gummibolaget Hexpol och bilprovaren Opus placerar sig på pallen.

Om vi i stället tar oss an förlorarna på börsen under samma tidsperiod blir mönstret tydligare. Här återfinns förhoppningsbolag där branscher som råvaror och bioteknik är framträdande. En investering i oljeletaren PA Resources och ryskt timmer i Rusforest har visat sig vara extra ödesdigert. Ett och annat handelsbolag har också sällat sig till förlorarna.

I vårt västra grannland Norge är inslaget av livsmedelsrelaterade aktier större bland vinnarna. Här hittar vi bland annat stora uppgångar för laxbolagen Leröy och Salmar.

I bottenskiktet återfinns likt i Sverige en rad råvarubolag samt några bolag inom energi. Parkerat i botten bland förlorarna hittar vi gruvbolaget Northland Resources.

Med blickarna riktade mot öster och den finska marknaden går det överraskande trögt för sällanköpsvaror. Både Stockmann och Viking Line tillhör förlorarna. Sämst har det gått för gruv­bolaget Talvivaara, vars nickelgruva har haft stora problem med utsläpp av förorenat vatten med tungmetaller. Vinnare hittar vi bland industri­bolagen med dieselmotortillverkaren Wärtsilä.

Låt oss i stället ta sikte på Danmark för att se om det går att hitta något tydligt tema. Här finner vi en rad bolag inom hälsovård med stora uppgångar över lång tid. Tveklöst bäst har det gått för Coloplast som stigit med närmare 500 procent. Bolaget som tillverkar medicintekniska produkter för intimhygien har uppvisat en stabil utveckling under många år. Även under krisåret 2009 ökade bolaget vinsten med 36 procent.

Bland vinnarna syns även diabetesbolaget Novo Nordisk, GN Store Nord som tillverkar hörapparater och Ambu med produkter inom akutsjukvård. Samtliga dessa bolag visar uppgångar på över 300 procent.

Gemensam nämnare är dels hälsotemat i kombination med övervikt, dels exponeringen mot en åldrande befolkning. Troligen har vi här hittat ett uthålligt tema. Enligt världshälsoorganisationen WHO väntas antalet överviktiga, med ökad risk för sjukdomar som diabetes, fördubblas fram till 2030 om den rådande trenden håller i sig.

Att världens befolkning även blir äldre är sedan lång tid tillbaka även en tydlig trend. Antalet personer över 65 år ökar tre gånger så mycket som för åldersgruppen 20–64 år. Vad detta får för konsekvenser avseende ökade sjukvårdskostnader torde vara relativt tydligt.

Finns det då några bolag på Stockholmsbörsen som med samma tänk skulle kunna vara värt en investering i ett mer långsiktigt perspektiv? De hälsovårdsbolag som ligger närmat till hands är strålknivsbolaget Elekta som behandlar tumörer, och Getinge som tillverkar medicinteknisk utrustning. Dessa borde inom en femårsperiod återhämta sig ur den svacka som de för tillfället hamnat i.

I tillägg till dessa hälsovårdsbolag passar även SCA in i en uthållig vinnartrio. Anledningen är en växande andel hygienprodukter i produktportföljen. SCA har en stark position inom inkontinensprodukter vilket talar för en långsiktig hållbar tillväxt enligt trenden med en ökad andel äldre.

Hälsan påverkar

Människor med diabetes i världen väntas öka med 55 procent till 592 miljoner under de närmaste 20 åren.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.