På fyndjakt i gruvorna

Råvaruprisfallet har fått världens gruvjättar att falla tungt på börsen. Värderingarna börjar se intressanta ut.

”De ledande gruvbolagen har nu skrivit ner omkring 90 procent av värdet på alla förvärv de gjort sedan 2007, vilket väcker frågor om deras kapitalallokeringsstrategi.” Så summerade Citigroup läget i gruvbranschen nyligen.

Bland gruvbolagen som expanderade hårt med lånat kapital märks exempelvis kanadensiska Barrick Gold, världens största guldproducent. Det rejält skuldsatta bolaget håller nu på att sanera balansräkningen genom att sälja av verksamheter. Detta skapar möjligheter för bolagen som inte förköpt sig.

Vid sidan av överinvesteringar under de goda åren har minskad råvaruaptit i Kina bidragit till att sätta ordentlig press på råvarupriserna på sistone. Även om det är svårt att just nu se någon hastig vändning uppåt kan gruvbolagen vara intressanta för den riktigt långsiktiga portföljen.

Den dåliga lönsamheten gör att bolagen i tabellen generellt sett ser dyra ut på nyckeltal som p/e-tal och ev/ebit. I sådana här pressade lägen är det därför ofta bättre att titta på exempelvis price/book (börsvärde i förhållande till eget kapital). Att flera ledande gruvbolag handlas till 0,3–0,7 gånger bokfört värde indikerar att värderingarna är ordentligt nedtrycka, inte minst relativt de uppskruvade värderingarna i många andra sektorer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF