På jakt efter ripan

Kvikkjokksfjällen i Lappland och Medstugan i Jämtland är två av landets främsta områden för småviltjakt. Hit kommer jägare från hela världen för att skjuta ripa.

I Åre kommun ligger byn Medstugan, dit många jägare som längtar efter att skjuta ripa söker sig. Det är ett vackert fjällandskap utan en bilväg i sikte. Jaktvillan från år 1896 och markerna på 15 000 hektar arrenderas av företaget Fjelljakt, som drivs av Johan Persson. På gården finns även en kulturmärkt ripbod där skjutna ripor hängs upp.

– När man lyfter med helikoptern från jaktvillan och landar ute på området kan man vara säker på att man är helt ensam.

Eftersom det är privatägd mark kan han också inventera området regelbundet och säkerställa att det finns god vilttillgång.

I jaktkretsar har ripan hög status. Det beror delvis på att den vanligen jagas med stående fågelhundar – en metod som har använts i århundraden runtom i Europa. Hunden söker fritt i zickzackmönster mot vinden framför jägarna för att lokalisera ripan, som ofta trycker stilla på marken. Hunden ställer sig sedan i en karaktäristisk stående position för att kommunicera till jägaren att ripan är lokaliserad. Sedan ger jägaren kommando och hunden stöter mot riporna som börjar flyga iväg. Då har jägarna tillfälle att skjuta dem. Johan Persson uppskattar att ripan omsätter mest pengar inom den kommersiella jakten i Sverige.

– Ripjakten är en social jaktform. Man kan gå omkring och småprata med varandra. Läget skärps först när hundarna hittat riporna, berättar han.

Hans företag paketerar jaktupplevelser för en – med hans uttryck – kräsnare målgrupp, som ofta består av män mellan 40 och 60 år från affärslivet, både från Sverige och utomlands. I paketen ingår boende, mat och helikoptertransport. Generellt sett kostar paketen från 10 000 kronor och uppåt per person och dygn. Om företagen har särskilda önskemål hamnar prislappen högre.

Vanligen pågår jakterna i två tre dagar. De enda formella kraven för att få ta del av upplevelsen är jägarexamen och jaktlicens, eller motsvarande för utländska gäster. Johan Persson säger att det framför allt finns två saker att tänka på inför ripjakt. Dels bör jägaren vara i något sånär god fysisk kondition, eftersom vissa dagar kan bjuda på en vandring på över en mil i fjällterräng. Dels bör man ha besökt skjutbanan för att öva ett par gånger, vilket ökar chansen att sedan fälla en ripa på plats.

– Skyttekvaliteten är väldigt varierande. Vissa är vansinnigt duktiga skyttar. Sedan finns det några som inte träffar en fågel på tre dagar, säger han.

Ett annat företag som också specialiserat sig på jakt i Sveriges nordligaste delar är Nordguide. Ägaren Tommy Holmberg arrangerar upplevelser med fokus på skoter, fiske och jakt i Norrbotten. Han lyfter fram Kvikkjokksfjällen som ett av bästa jaktområdena – både för tillgången på ripa och för landskapets beskaffenhet.

– Den orörda vildmarken kan slå undan fötterna på vem som helst. Även jag som har guidat i tjugo år kan få gåshud av att se riporna på fjällen, säger han.

I Sverige är det tillåtet med ripjakt från den 25 augusti till den 15 mars. Tommy Holmberg anser att den bästa perioden för att jaga ripa i Kvikkjokksfjällen är när dygnen har blivit lite längre och ljusare, till exempel från mitten på februari och framåt.

– Om man har tur får man jaga under stekande sol i mars, säger han.

Upplägget sträcker sig över en långweekend. Varje person har en kvot på åtta ripor som får skjutas per dygn. I paketet inkluderas boende, mat och viss jaktutrustning. Priset ligger på cirka 20 000 kronor per person, om inte kunden har specifika önskemål.

Tommy Holmberg berättar att gästerna inte sällan kommer med märkliga idéer. En gång blev han uppringd av en schweizisk bankchef som tillsammans med en kollega ville skjuta älgtjur, tjäder, björn och orre inom loppet av tre dygn, någonting som förefaller orimligt för många jägare.

– Men vi lyckades faktiskt fälla alla djur förutom orren, säger han.

Även de som är nybörjare kan fälla sitt byte, med rätt stöd och instruktioner, enligt Tommy Holmberg.

– Ripjakten är en av de bekvämaste jakterna.

Servera en ripa

Tommy Holmberg tipsar om tillagning och servering.

Skär ut bröstfiléerna på ripan och stek dem i rikligt med smör.

När köttet har nått en innertemperatur på 52 grader är det mediumstekt. Låt vila fem minuter.

Servera med till­behör som kantarellrisotto, rödvinsreduktion och gremolata.

Italienska vinerna Sassicaia från Toscana eller Barolo från Piemonte lämpar sig till ripa, eftersom köttet behöver ett kraftigt men ändå elegant vin.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.