Pandemiexpert: Vi kan bli fria från covid-19 på fem veckor

Den amerikanska professorn och pandemiexperten Yaneer Bar-Yam beskriver i en intervju med tidskriften Kvartal att vi med hjälp av masstestning, kontaktspårning och isolering kan göra oss av med covid-19 på fem veckor.
Pandemiexpert: Vi kan bli fria från covid-19 på fem veckor - corona-sjuksang-700_binary_6991230.jpg

”Ju snabbare vi helt kan stoppa smittspridningen desto färre människor kommer att dö, samtidigt som den ekonomiska kostnaden blir lägre. Det finns ingen ”trade-off” mellan ekonomi och människoliv”, säger Yaneer i intervjun.

Yaneer anser att nyckeln är snabbhet och att det inte handlar om att ”flatten the curve” utan att ”crush the curve”. Flera länder är snart i mål med detta men enligt professorn har Sverige en bit kvar att gå.

Många epidemiologer i Sverige menar att den allt högre dödligheten per capita inte säger något om de slutgiltiga resultaten, men här anser professorn att det inte finns några skäl att vänta sig en ”catch up”-effekt, utan att sjukdomen helt kan utrotas precis som vi utrotade ebola och sars. Han är även kritisk till att invänta flockimmunitet och anser att kraftiga och snabba beslut är bättre.

Avslutningsvis säger Yaneer att det, trots skepticism från Folkhälsomyndigheten, finns en uppenbar effekt mot smittspridningen med att bära ansiktsmasker samt att hans främsta råd till Sverige är att fatta kraftiga beslut och stoppa sjukdomen inom veckor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco