Pareto: Här finns stor risk för vinstvarningar

Pareto Securities ser en betydande risk för negativa estimatförändringar för flertalet verkstadsbolag framöver i spåren av coronaviruset. Assa Abloy, Autoliv, Electrolux och Husqvarna är en handfull bolag som kan tänkas drabbas, enligt en analys.
Pareto: Här finns stor risk för vinstvarningar - penna-papper-aktier-700_binary_6976066.jpg

I takt med den kontinuerligt förändrande situationen kring coronavirusspridningen är det i nuläget svårt att bedöma vilken påverkan viruset kommer att ha på verkstadssektorn under det första och andra kvartalet i år.

Hittills har Pareto inte gjort några förändringar i estimaten för bolagen, med undantag för bilsäkerhetsföretaget Autoliv, där analyshuset sent i februari skruvade ned estimaten gällande vinst per aktie för 2020 med 10 procent.

Verkstadsaktierna är ned omkring 8 procent sedan den 21 februari. Atlas Copco och Epiroc har dock bara tappat 1 respektive 4 procent där den förmodade anledningen är att marknaden ser bolagen som “kvalitetsaktier”, skriver Pareto.

Analyshuset ser fortsatt positivt på ABB, Alfa Laval och Volvo samtidigt som försiktighet bör tas vad gäller Autoliv, Atlas Copco, Epiroc och Nibe. Aktsamhet bör särskilt iakttas gällande Atlas Copco som under fjolåret hade 18-20 procent av sin försäljning i Kina.

Efter samtal med diverse större industribolag är Paretos konklusion att flertalet bolag än så länge inte vågar estimera coronavirusets påverkan för det första och andra kvartalet i år. Majoriteten av bolagen nämner att produktionen sedan den 10 februari har återupptagits succesivt, men att den än så länge inte är fullt återställd till normala nivåer. En eventuell konsekvens som kan uppmärksammas under det andra kvartalet är avsaknaden av nyckelkomponenter i spåren av produktionsminskningar kombinerat med leveranskedjeproblem.

Bolag med betydande exponering mot Kina är Atlas Copco, Autoliv, SKF och ABB.

Sammanfattningsvis tyder mycket på att produktionen fortsätter öka mot normala nivåer, åtminstone i Kina där smittningen verkar avta, medan leveranskedjeeffekter kan ställa till det framöver i spåren av virusets spridning på global nivå, skriver Pareto.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.