Pareto: Storbanken har sjunkit för mycket – köp

Riktkursen sänks, men rekommendationen höjs till köp.

Pareto Securities bedömer att den norska storbanken DNB i coronakrisens spår kommer att redovisa nästan fyra gånger högre kreditförluster för åren 2020-2021 jämfört med vad Pareto tidigare räknade med.

Det framgår av en analys där Pareto dock höjer sin rekommendation för DNB till köp med hänvisning till att analyshuset anser att aktien har sjunkit för mycket. Riktkursen sänks samtidigt från 180 till 140 norska kronor.

“Vi är mer oroade över möjliga kreditförluster än vad DNB:s ledning kommunicerar, och vi räknar med att analytikernas genomsnittliga vinstprognoser kommer att sänkas betydligt, åtminstone för 2020”, resonerar DNB som trots rådande osäkerhet alltså ändå anser att det finns en uppsida.

Paretos förväntan om mer kreditförluster och lägre intäkter, bland annat från lägre kreditefterfrågan, medför dock att analyshuset halverar sina vinstprognoser för de närmaste åren.

Kreditförlustprognoserna för åren 2020-2021 höjs från 20 till 78 punkter, vilket vore högre än kreditförlusttoppen under finanskrisen 2009 som var på 67 punkter, alltså 0,67 procent av utlåningen.

“Norge är bland de mest finansiellt solida länderna och har en historik av kontracykliska offentliga utgifter. Det kommer att bidra till att minska kreditförlusterna, och våra kreditförlustprognoser kan visa sig vara för höga”, skriver Pareto som även bedömer att DNB skulle tåla ännu högre kreditförluster.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.