Intervju DNB
VD:n om miljardaffären mellan DNB och Carnegie: ”Vi är humble winners”

Ett flertal aktiemäklare och många obligationsmäklare flyttade in på mäklargolvet på Regeringsgatan under förra veckan. Sorlet är högt och i dag lanseras det nya varumärket DNB Carnegie.
“Vi kommer ha allting gemensamt: handel, analys, service mot kund helt enkelt”, säger Tony Elofsson som numera är VD för DNB Carnegie Investment Bank till Affärsvärlden.
Den hemliga hissfärden
Affären tar sin början 2023 när det förekom spekulationer i norsk media om att Carnegie skulle gå ihop med ABG.
“Det var givet att Carnegie skulle byta ägare i och med att vi var ägda av private equity och dessutom varit det ganska länge. Så det fanns ju idéer från left, right and center kring vad det skulle vara”, säger Elofsson.
Ägaren Altor gav Carnegie stort utrymme i processen att hitta ett “bra hem”, som Elofsson kallar det. I slutet av 2023 blev de uppvaktade av DNB.
Första mötet var på Altors kontor under våren och i juni åkte Tony Elofsson över till Oslo tillsammans med en kollega.
“Det var väldigt secretive. Vi blev hämtade och nerkörda i källaren. Sen fick vi åka upp i en hemlig hiss. Det är väldigt känsliga dialoger innan det är klart förstås.”
I oktober förra året blev det officiellt att DNB köpte Carnegie för 12 mdr kr.
Bevakar över 600 bolag
Hissen i höghuset i Stockholm är inte så hemlig. På plan 13 tar Elofsson och Private banking-chefen Fredrik Leetmaa emot i ett rum med utsikt över stan.
De framhåller att det är två bolag som kompletterar varandra väl som nu gått samman.
Till exempel går de från att bevaka runt 500 bolag till att nu ha över 600 bolag som följs.
“Carnegie hade 850 anställda, DNB Markets hade 850 anställda plus wealth-delen på DNB som har 850 anställda. Det är oerhört komplementärt och det är väldigt lite överlapp, förutom på analys där det är visst överlapp. Så det har varit en process men jag tycker den har landat väldigt väl”, säger Elofsson.
Är det personer som får byta arbetsuppgift eller är det personer som får gå?
“Om man tar ett steg tillbaka så sa vi redan från början att eftersom det är så komplementärt så ska alla erbjudas ett jobb och det har vi levt upp till. När det är rena dubbleringar så har man behövt justera lite på bolagstäckning till exempel, så är det bara. Så måste man göra.”
Franska bolån
För Private Banking-kunderna kommer det inte upplevas skillnader, förutom ett bredare erbjudande. Till exempel ska man börja erbjuda bolån i både Spanien och Frankrike.
Elofsson upplever att personalomsättningen har minskat sen köpet blev känt och säger att de inte har tappat några nyckelpersoner. Leetmaa fyller i:
“Jag skulle vilja lägga till att det är nästan tvärtom. Jag blir uppringd väldigt ofta, flera gånger i veckan, av personer som vill börja jobba här. Nu förstår man att det här kommer bli en jättespännande resa. Vi hade kraftiga tillväxtplaner innan det här och de är ännu större nu”, säger Fredrik Leetmaa.
Kommer incitamentstrukturen att förändras?
“När det gäller bonusmodell så har vi sagt att den är samma åtminstone i år. Sen så kommer vi försöka samordna genom hela systemet. Vi håller på att titta på det men det är inte särskilt olikt och även nivåerna har varit väldigt lika historiskt på DNB och Carnegie”, säger Elofsson.
“Jag tycker vi sticker ut”
Tony Elofsson och Fredrik Leetmaa återkommer flera gånger till hur väl bankerna kompletterar varandra.
“Vi har varit väldigt duktiga på vad vi kallar för asset light, där balansräkning spelar mindre roll. Teknologi, hälsovård, konsument etc. DNB har varit väldigt duktiga på motsatsen, asset heavy. Det norska arvet med shipping och energi et cetera”, säger Elofsson.
Kontentan är att DNB Carnegie blir en nordisk firma med samma produkterbjudande som en internationell investmentbank.
“Det är dit utvecklingen går. Vi är helt övertygade om att man behöver ha den bredden i marknaden. Så var det inte för 20 år sedan”, säger Tony Elofsson.
Hur ska ni sticka ut?
“Ja, men det är att göra det vi gör idag. Vi är topprankade”, säger Leetmaa och Elofsson flikar in:
“Jag tycker att vi sticker ut.”
Leetmaa skrattar och fortsätter:
“Det är ju business as usual och vi ska göra det vi alltid har gjort. Och gör vi det så är vi topprankade och då sticker vi ut. Det vi gör är bara att addera till ett antal ytterligare produkter och stärka vårt erbjudande på det sättet.”
“Alla integrationer är svåra”
Det är 1 700 personer som numera ingår i en och samma organisation. En central fråga har varit hur bolagens kulturer ska sammanfogas. Samtidigt visade en undersökning man låtit göra att medarbetarnas upplevda kulturskillnader var större än de faktiska kulturskillnaderna.
“Kundfokus och medarbetarfokus är de två viktigaste parametrarna och där är vi väldigt lika. Det är nästan ett extremt kundfokus hos oss båda. Det framkommer väldigt tydligt både i undersökningen men också i hur vi jobbar. Det märker vi hela tiden och det skulle jag säga är det viktigaste av allt”, säger Elofsson.
“Det som slagit en när vi börjat integrationsprojektet är att båda är väldigt snabba och man har en härlig känsla för att kunden är i fokus”, säger Leetmaa.
“Det här låter lite kaxigt, men vi brukar säga att vi är humble winners och deal junkies. Vi älskar att göra transaktioner och det märker vi också hos DNB och det är jättekul”, säger Elofsson.
Det låter som att det går sömlöst?
“Nej, alla integrationer är svåra. Det spelar ingen roll vilken bransch du är i. Vi är väldigt ödmjuka inför uppgiften. Det kommer vara bumps on the road och det har det varit också. Men alla är medvetna om det och det är små bumps. Men inget vi tror är kritiskt.”, säger Elofsson.
Som exempel har det inte varit sömlöst att få ihop all teknik och system. Men det faktum att man haft lite olika fokus underlättar:
“Vi har varit lite mer aktie- och investeringstunga. DNB Private Banking kommer man lite mer utifrån banking-hållet med bankerbjudande. Det här kan gifta sig väldigt väl ihop. Och det gör att man inte får lika mycket utmaningar”, tror Leetmaa.
“Jag har svårt att tänka mig två aktörer i finansbranschen som är så komplementära”, sammanfattar Elofsson.
Även om den nya DNB Carnegie-loggan inte hunnit komma upp på höghuset när Affärsvärlden är på plats ser vi en hel del förändringar. Ljudvolymen på mäklargolvet är högre än för ett halvår sedan och i ett hörn står numera en Coca-Cola-kyl.

“Den tog DNB med sig”, berättar Elofsson.
Mäklarchefen Carl Frisells legogubbar har åkt ner från datorskärmarna, för i samband med samgåendet har tekniken uppgraderats. Och vill jag inte se hur det ser ut hos Private banking också?
Direkttrappan mellan våningsplanen byggdes för bara ett halvår sedan för att alla ska känna att man arbetar tillsammans och göra avstånden mindre.
Men än så länge äger varken Elofsson eller Leetmaa några DNB-aktier. Det har de inte hunnit köpa.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.